Την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σούου Κι ύμνησε η Δύση ως πρόμαχο και μάρτυρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μη βίας. Μάλιστα το 1991 της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Έκτοτε -και μετά την απελευθέρωσή της και την ανάληψη της κυβέρνησης της χώρας της από το 2015- η φήμη της ως συμβόλου της δημοκρατίας αμαυρώθηκε, εξαιτίας των διώξεων και των κατηγοριών για γενοκτονία της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.
Η ίδια η Σούου Κι, όμως, φροντίζει να σπιλώνει όλο και περισσότερη τη αξιοπιστία που της απέμεινε. Τελευταίο πειστήριο της στροφής της προς τον αυταρχισμό είναι η επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουδαπέστη για να συναντήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, γνωστό για τις εθνικιστικές και ρατσιστικές απόψεις του και τον παραληρηματικό, σχεδόν, αντι-ισλαμισμό του.
Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σούου Κι συνάντησε τον Όρμπαν, προκειμένου να συσφίξει τους δεσμούς των δύο χωρών επί τη βάσει των κοινών τους απόψεων για τη μετανάστευση και το Ισλάμ.
«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πως οι μεγάλη πρόκληση για τις δύο περιοχές -τη νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη -προέρχεται από τη μετανάστευση», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες. Και όχι μόνον αυτό. Αμφότεροι στο ίδιο κείμενο επισημαίνουν πως, επίσης, οι δύο περιοχές βιώνουν ένα κοινό πρόβλημα, που σχετίζεται με τη συνύπαρξη των λαών τους με τους μουσουλμάνους, των οποίων ο αριθμός αυξάνει διαρκώς.
«Η Αούνγκ Σαν Σούου Κι αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική από το να είναι η εκλεκτή της ΕΕ και τώρα θεωρεί τη συνάντησή της με τον Όρμπαν, τον παρία της Ευρώπης, ως έναν σημαντικό σταθμό» στην πολιτική της καριέρα, τονίζει ο υποδιευθυντής της ΜΚΟ Human Rights Watch για την νοτιοανατολική Ασία Φιλ Ρόμπερτον. Προσθέτει ότι «αφού κάλυψε τους στρατιωτικούς στη Μιανμάρ για τη γενοκτονία εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια τώρα είναι ευτυχής να συσφίγγει τις σχέσεις της με τον πιο ξενοφοβικό και αντιδημοκρατικό ηγέτη στην Ευρώπη».
Το ταξίδι της Σούου Κι στην Ευρώπη, που στόχο είχε να συσφίξει τις οικονομικές σχέσεις της χώρας της με την περιοχή αυτή, την έφερε πριν από την Ουγγαρία στην Τσεχία, όπου συνάντησε άλλη μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, τον πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις. Μόλις πριν δύο ημέρες στο κέντρο της Πράγας δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, ζητώντας την παραίτησή του για οικονομικά σκάνδαλα που σχετίζονται με τη βιομηχανία Agrofert, ιδιοκτησίας του, αλλά και για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.