Ένας χάρτης που παρουσιάζει τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο αλλά και τις υποδομές αξιοποίησής του έφερε χθες στην δημοσιότητα η ιστοσελίδα Μc Clatchy DC. Ο αποκαλυπτικός χάρτης του του Υπουργείου Ενέργειας (Bureau of energy Resources) των ΗΠΑ παρουσιάστηκε στον ίδιον τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό 2015-2017 ενώ είναι στην κατοχή τόσο της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου.
Στον χάρτη που φέρνει στο φως το sigmalive.com, αποτυπώνονται οι πιθανές διαδρομές εξαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δείχνει ένα αγωγό φυσικού αερίου να ξεκινά από το κοίτασμα Αφροδίτη και να κατευθύνεται μέσω Κύπρου στα νότια παράλια της Τουρκίας. Ο συγκεκριμένος αγωγός είναι με την σήμανση «proposed» (έχει προταθεί), χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από ποιους ακριβώς έχει προταθεί. Παράλληλα υπάρχει και ένας αγωγός που ξεκινώντας από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ διασχίζει την Κυπριακή ΑΟΖ καταλήγοντας στην Αλεξανδρέττα. Επιπλέον είναι αποτυπωμένες και οι τουρκικές διεκδικήσεις γύρω από την Κύπρο όπως τις επικαλείται η Τουρκία στην βάση της διεκδικούμενης υφαλοκρηπίδας. Η Κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτυπώνεται στο σύνολό της αλλά μόνο το οριοθετημένο κομμάτι με Ισράηλ, Αίγυπτο και Λίβανο.
Σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Αμερικανικής Κυβέρνησης, ο συγκεκριμένος χάρτης – έχει παρακινήσει τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να δώσουν προτεραιότητα στη συγκρότηση του EastMed Gas Forum , που θα ενισχύσει ταυτόχρονα και θα εμπλέξει τις οικονομίες αρκετών χωρών σε αποδόσεις εδώ και δεκαετίες.
Ο Χόκσταϊν, αποκάλυψε ότι ο χάρτης παρουσιάστηκε προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο Τάγιϊπ Ερντογάν κατά την ειρηνευτική διαδικασία του Κυπριακού 2015-2017 και έθεσε τις βάσεις για την προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά την κρίση του στολίσκου της Γάζας. «Οι Λιβανέζοι το έχουν, οι Ισραηλινοί το έχουν, οι Κύπριοι το έχουν – αυτό ήταν ένα τεράστιο ενδιαφέρον», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω χάρτης εκπονήθηκε κατά τoν δεύτερο γύρο αδειοδότητης της ΑΟΖ, πριν ακόμη υπάρξει εμπλοκή της Exxon Mobil και γίνουν οι ανακαλύψεις σε Γλαύκο και Καλυψώ από ΕΝΙ
Ωστόσο σύμφωνα με τον «αρχιτέκτονα» του εγχειρήματος Άμος Χόκσταϊν υπάρχει «μια σπάνια περίπτωση συνέχειας μεταξύ των διοικήσεων του Τραμπ και Ομπαμα. Ο χάρτης δημιουργήθηκε αρχικά από τους χαρτογράφους του κρατικού τμήματος και τους ενεργειακούς διπλωμάτες που εργάστηκαν υπό την διεύθυνση του πρώην αντιπροέδρου Joe Biden»
Ως γενική ιδέα το άρθρο ισχυρίζεται ότι επικεφαλής σύμβουλοι της Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ θεωρούν πως η πορεία για το σχέδιο ειρήνης στη Μέση Ανατολή αποτυπώνεται έμμεσα και στο χάρτη που αποδεσμεύτηκε.