Η ελευθεροτυπία υποχωρεί σε όλον τον κόσμο, ακόμη και ορισμένες δημοκρατικές κυβερνήσεις ακολουθούν το παράδειγμα αυταρχικών καθεστώτων για να εμποδίσουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, υποστηρίζει η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Freedom House.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση αυτού του ινστιτούτου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρατηρείται αξιοσημείωτη επιδείνωση, ακόμη και στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ, οι επιθέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Τύπο «επιδείνωσαν την εντεινόμενη υποχώρηση της εμπιστοσύνης στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης», τονίζει η Freedom House. Και αυτό έχει συνέπειες και πέραν των συνόρων, αφού οι δημοσιογράφοι σε όλον τον κόσμο πλέον «έχουν λιγότερους λόγους να πιστεύουν ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό τους αν απειληθούν τα δικαιώματά τους».
«Σε ορισμένες από τις δημοκρατίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, λαϊκιστές ηγέτες επιβλέπουν τις συντονισμένες προσπάθειες να καταπνιγεί η ανεξαρτησία των μμε», εκτιμά η Σάρα Ρεπούτσι, ερευνήτρια στο ινστιτούτο αυτό που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συχνά αυτοί οι ηγέτες εμφανίζονται ως «υπερασπιστές μιας αδικημένης πλειοψηφίας».
«Αν οι απειλές εναντίον της ελευθερίας των ΜΜΕ είναι ανησυχητικές από μόνες τους, οι συνέπειες που έχουν για τη δημοκρατία είναι αυτό που τις καθιστά πραγματικά επικίνδυνες», υπογράμμισε.
Η Freedom House εκτιμά ότι σε ορισμένες δημοκρατικές χώρες, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν λαμβάνει πλέον ανεξάρτητη πληροφόρηση. Φέρνει ως παράδειγμα τους ηγέτες της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς οι οποίοι κατάφεραν να καταπνίξουν τη δημοσιογραφία που ασκούσε κριτική και να διασφαλίσουν ότι τα μέσα ενημέρωσης θα ελέγχονται από πρόσωπα φίλα διακείμενα προς τους ίδιους.
Η έκθεση καταγγέλλει επίσης τη Ρωσία και την Κίνα. Στην Ινδία αναφέρει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις στα ανεξάρτητα μμε μέσω της χορήγησης επιλεγμένων τηλεοπτικών αδειών και στήριξε εκστρατείες για να αποθαρρύνει τον «αντεθνικό» λόγο, όπως τον χαρακτηρίζει.
Αντιθέτως, ορισμένες χώρες όπου η δημοκρατία κερδίζει έδαφος, κατέγραψαν βελτίωση σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, όπως η Αιθιοπία, η Μαλαισία, ο Ισημερινός και η Γκάμπια.