Υπό έλεγχο τέθηκε η κατάσταση σε σχέση με το διατροφικό σκάνδαλο με τον εντοπισμό αφλατοξίνης στο γάλα που κυκλοφορεί στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έπληξε την αξιοπιστία των παραγωγών και των αγορών.
Οι υπουργοί Γεωργίας της Σερβίας, της Κροατίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της ΠΓΔΜ και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης αποφάσισαν, σε συνάντηση που είχαν, να έχουν εκ νέου συνομιλίες για το ίδιο θέμα, τον επόμενο μήνα, στο Σαράγεβο, προκειμένου να εξετάσουν τις όποιες σχετικές εξελίξεις.
Τα κράτη της περιοχής πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες ελέγχου των ζωοτροφών και της παραγωγής νωπού γάλακτος, τόνισαν οι υπουργοί και πρότειναν για αυτές τις δράσεις να αξιοποιείται από τους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένο εργαστήριο στην Κροατία.
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί αποδέχθηκαν την πρόταση του κροάτη ομολόγου τους Τίχομιρ Γιακόβινα, η ποιότητα του γάλακτος που παράγεται στις χώρες της περιοχής να εξετάζεται στο Δημόσιο Ινστιτούτο Υγείας «Andrija Stampar», στο Ζάγκρεμπ.
Επίσης, αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση του θέματος και σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα διατροφικό σκάνδαλο που έπληξε και την Ευρώπη. Επανέλαβαν δε ότι το γάλα που παράγεται στις χώρες της περιοχής είναι υψηλής ποιότητας και από τα καλύτερα στην Ευρώπη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως τόνισαν ότι τα επιτρεπτά επίπεδα της αφλατοξίνης στο γάλα (0,05 μικρογραμμάρια ανά κιλό) είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο υπουργός Γεωργίας της Σερβίας Γκόραν Κνέζεβιτς δήλωσε ότι οι συνθήκες υγιεινής στις αποθήκες ζωοτροφών πρέπει να βελτιωθούν σε κάθε χώρα της περιοχής και πρόσθεσε ότι ομάδες επιθεωρητών από όλες τις χώρες πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες, με στόχο να αποφευχθούν παρόμοια κρούσματα που πλήττουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τα τρόφιμα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Ντίμοφσκι δήλωσε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα του σερβικού γάλακτος και υπογράμμισε ότι το 1/5 του εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα του προέρχεται από τη Σερβία.
Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Μίρκο Σάροβιτς σημείωσε ότι η χώρα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο της κατάστασης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία τόσο στους κρατικούς φορείς, όσο και στους καταναλωτές για το γάλα που εισάγεται από τη Σερβία.