Την πόλη Ράκα στη βορειοανατολική Συρία βομβάρδισαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας μία μέρα μετά την κατάληψή της από τους αντάρτες.
«Το κέντρο της πόλης βομβαρδίζεται από πολεμικά αεροσκάφη. Μέτρησα 60 πυραύλους», δήλωσε κάτοικος της περιοχής, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία απηύθυναν έκκληση για την δωρεά αίματος καθώς αυξάνονται οι απώλειες.
Ο Σάριφ Σιχάντα, μέλος του συριακού κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι εστάλησαν χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή για να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Ράκα. «Η κατάσταση θα αλλάξει ξαφνικά για τους τρομοκράτες», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στους αντάρτες.
Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης και κατοίκους, οι αντάρτες πήραν χθες τον έλεγχο της πόλης αυτής και γκρέμισαν ένα άγαλμα του Χάφεζ αλ Άσαντ -εκλιπόντος προέδρου της Συρίας και πατέρα του νυν προέδρου Μπασάρ- στην πρώτη κατά τα φαινόμενα κατάληψη μεγάλης πόλης από τους αντάρτες από τον Μάρτιο του 2011 που ξέσπασε το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Άσαντ.
Στο μεταξύ, η χθεσινή ενέδρα που στοίχισε τη ζωή σε 48 Σύρους στρατιώτες στο ιρακινό έδαφος, διακυβεύοντας την ουδετερότητα που πασχίζει να διατηρήσει μέχρι σήμερα το Ιράκ, εγκυμονεί τον κίνδυνο να παρασυρθεί η Βαγδάτη στην σύγκρουση που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια στη γειτονική της χώρα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.
Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους τραυματισμένους Σύρους στρατιώτες, οι οποίοι είχαν καταφύγει στο Ιράκ, δέχθηκε χθες επίθεση καθώς διέσχιζε την επαρχία αλ Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ, και κατευθυνόταν προς τα σύνορα, για να παραδοθούν οι στρατιώτες στη Συρία «μέσω των επίσημων καναλιών», ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.
Συνολικά 48 Σύροι στρατιώτες και 9 Ιρακινοί φρουροί που τους συνόδευαν σκοτώθηκαν, πρόσθεσε το υπουργείο. Η Βαγδάτη έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να ζητήσει την αποχώρηση του Σύρου προέδρου από την εξουσία, περιοριζόμενη μόνον σε εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας.
Ωστόσο η συριακή σύγκρουση μπορεί να έχει έναν επικίνδυνο απόηχο στο εσωτερικό της ιρακινής κοινωνίας.
«Αν το Ιράκ εμπλακεί στην συριακή σύγκρουση, αυτή θα είναι η βέβαιη αρχή μιας μεγάλης έκρηξης της διαθρησκευτικής βίας» στη χώρα, σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής Ιχσάν αλ Σαμάρι.
Η συριακή κρίση «είναι μια σύγκρουση με περιφερειακές επιπλοκές», η οποία μπορεί να έχει έναν μεγάλο αντίκτυπο στις χώρες που κατοικούνται από πληθυσμούς πολλών διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκευμάτων, κυρίως το Ιράκ και τον Λίβανο, σημειώνει επίσης ο πολιτικός αναλυτής Χαμίντ Φάντχελ.