Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απαγόρευσε τη δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προσφορών για την ανέγερση κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως ττην ολοκλήρωση της επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σε τρείς εβδομάδες, γράφει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Maariv.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ ο Νετανιάχου είπε στους αρμόδιους αξιωματούχους ότι η «αναστολή» αυτή δεν σημαίνει πάγωμα της ανέγερσης κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς αλλά αποφασίστηκε μόνο για «να μην ενοχλήσει» τους πολιτικούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα, γράφει η Maariv.
Το Μάρτιο του 2010, η ανακοίνωση από το Ισραήλ ενός σχεδίου ανέγερσης νέων κατοικιών σε μια συνοικία όπου υπάρχουν εβραϊκοί οικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την ώρα που ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στη χώρα αυτή, είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των ΗΠΑ.
«Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού στους αρμόδιους αξιωματούχους στα υπουργεία Άμυνας και Στέγασης, ουδεμία νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανέγερση κατοικιών θα δημοσιευτεί στους τομείς αυτούς (Ανατολική Ιερουσαλήμ και κατεχόμενη Δυτική Όχθη) τις προσεχείς εβδομάδες», γράφει η εφημερίδα.
«Κατά τον ίδιο τρόπο, τα οικιστικά σχέδια των οποίων το χρονοδιάγραμμα έχει οριστεί, δεν θα εκτελεστούν και όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με την πρόσκληση υποβολής προσφορών θα αναβληθούν», προσθέτει.
Ο Ομπάμα αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης μεταξύ 20 και 22 Μαρτίου.
Η εποικιστική δραστηριότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που διακόπηκαν το Σεπτέμβριο του 2010.
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς για την επανάληψή τους ζητεί κυρίως τη διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας και την αναγνώριση των συνόρων πριν από τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967 ως βάση των διαβουλεύσεων.
Ο Νετανιάχου απορρίπτει τα αιτήματα αυτά λέγοντας ότι θέλει διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋποθέσεις».
Η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομους όλους τους εβραϊκούς οικισμούς και δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση το 1967 της ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ανακηρύξουν πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.