Την πάγια θέση του πως σε περίπτωση θετικής κατάληξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία, επανέλαβε ο καγκελάριος της χώρας Βέρνερ Φάιμαν, σύμφωνα με εκπρόσωπό του τον οποίο επικαλείται σήμερα η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ».
Αφορμή για την εκ νέου διατύπωση της θέσης αυτής υπήρξαν σημερινές δηλώσεις προς την εφημερίδα, του Αυστριακού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Ράινχολντ Λοπάτκα – του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – με την ευκαιρία των χθεσινών συναντήσεων στη Βιέννη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.
Ο Αυστριακός υφυπουργός εμφανίζεται στις δηλώσεις του να υιοθέτησε πιο ελαστική στάση απέναντι στο θέμα του δημοψηφίσματος ως προς την τουρκική ένταξη στην Ε.Ε., το οποίο όμως συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος που σχηματίστηκε μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2008.
Εξάλλου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Αυστρία, ως προς την τουρκική ένταξη στην ΕΕ, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των αυστριακών πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, συναίνεση που ανάγεται και στο γεγονός της κατηγορηματικής απόρριψης αυτής της ένταξης, από τη συντριπτική πλειονότητα του αυστριακού πληθυσμού, όπως διαπιστώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λοπάτκα, θα πρέπει η νέα αυστριακή κυβέρνηση (σ.σ. που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές στην Αυστρία στις 29 Σεπτεμβρίου) να αξιολογήσει την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Η αρχή της συνέχειας δεν υπάρχει», τονίζει χαρακτηριστικά, υπονοώντας προφανώς την κυβερνητική συμφωνία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Αξιολογώντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ, για επιτάχυνση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ο Αυστριακός υφυπουργός κάνει λόγο για μια «νέα ατμόσφαιρα», χαιρετίζοντας τη «νέα δυναμική» και το άνοιγμα του κεφαλαίου με την Τουρκία για την περιφερειακή πολιτική.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, στις συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, το Μάιο του 2011 στη Βιέννη, είχε καταστήσει σαφές ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνιστούν διαδικασία με ανοικτή κατάληξη και ότι, σε περίπτωση απόφασης για ένταξη της Τουρκίας, αυτή θα τεθεί σε ένα, επιβεβλημένο από το αυστριακό Σύνταγμα, δημοψήφισμα στην Αυστρία.
Επιπλέον, ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει ο κ. Λοπάτκα), Μίχαελ Σπίντελεγκερ, είχε επαναλάβει στον κ. Γκιουλ, την γνωστή, πάγια αυστριακή τοποθέτηση, που υπάρχει ήδη πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005 (όταν η Αυστρία είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τη διατύπωση στόχου πλήρους ένταξης), για μια μόνον «προνομιακή σχέση» της ΕΕ με την Τουρκία.
Αλλά και ο γνωστός για την ιδιαίτερα διπλωματική και μετριοπαθή γλώσσα του, ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, δεν είχε παραλείψει τότε να επισημάνει στον Τούρκο επισκέπτη του, πως κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών.