Ενώπιον δικαστηρίου καλείται ο Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, έπειτα από καταγγελίες για παραπλάνηση του λαού αναφορικά με το Brexit.

Όπως αναφέρει το Reuters, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, θα πρέπει να απαντήσει, σε κλειστή συνεδρίαση, στις καταγγελίες για τρεις περιπτώσεις συμπεριφοράς που δεν συνάδει με τη δημόσια θέση του.

Πρόκειται για αναφορές που συνδέονται με τους ισχυρισμούς του Τζόνσον πριν και μετά το δημοψήφισμα του 2016, όταν ήταν ένας από τους πιο διαπρύσιους υποστηρικτές του Brexit.

«Την εποχή εκείνη, ο Τζόνσον είπε επανειλημμένως ψέματα και παραπλάνησε τον βρετανικό λαό αναφορικά με το κόστος της συμμετοχής στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα» αναφέρει η προσφυγή κατά του Τζόνσον.

Το ποσό αυτό, εξηγεί το Reuters, αποτελεί κεντρικό και αμφιλεγόμενο μέρος του μηνύματος της καμπάνιες υπέρ της αποχώρησης. Οι αντίπαλοι του στρατοπέδου αυτού έλεγαν πως ήταν σκόπιμα παραπλανητικό και απέδωσε συμβολικά τους διχασμούς που προκάλεσε το δημοψήφισμα.

Η δικαστής Margot Coleman αναφέρει πως οι καταγγελίες δεν έχουν αποδειχθεί, ωστόσο ο Τζόνσον θα πρέπει να οδηγηθεί σε δίκη.

Ο δικηγόρος του έκανε λόγο για πολιτική σκοπιμότητα στην προσφυγή εναντίον του. «Όσα περιγράφονται δεν πλησιάζουν καν την παράβαση καθήκοντος. Καμία από τις ενέργειες για τις οποίες εγκαλείται δεν έχει στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών ή των δημαρχιακών του καθηκόντων αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής εκστρατείας».

Κατήγορος είναι ο 29χρονος Μάρκους Μπολ, ο οποίος εκπροσωπείται από δικηγορική ομάδα, η οποία δήλωσε ότι η δίωξη δεν έχει καμία σχέση με το Brexit και ότι η μόνη σχέση με αυτό είναι η επιλογή του Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια του δημοψηφίσματος να χειραγωγήσει το κοινό. Για τον σκοπό της δίωξης και τα έξοδα, ο Μπολ κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα από τους πολίτες, ύψους 200.000 λιρών.