Σε μία ιστορική συμφωνία έφτασαν χθες το βράδυ και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις η ισπανική κυβέρνηση και τα συνδικάτα, που έχουν κηρύξει 24ωρη γενική απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου.

Μετά από αυτή τη συμφωνία, ένα μεγάλο ποσοστό των διεθνών πτήσεων αλλά και των δρομολογίων των τρένων θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Χοσέ Λουίς Κατσαφέιρο.

Όπως προβλέπεται στα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και των συνδικάτων CCOO και UGT, το 20% έως το 40% των προγραμματισμένων διεθνών πτήσεων θα πραγματοποιηθούν κανονικά, καθώς και το 20% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας, κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας.

Συγκεκριμένα, το 10% των προγραμματισμένων εσωτερικών πτήσεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά, καθώς και το 50% των πτήσεων προς τις Καναρίους Νήσους, τις Βαλεαρίδες, τη Θέουτα και τη Μελίλα. Χωρίς προβλήματα θα πραγματοποιηθεί το 20% των πτήσεων προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το 40% των πτήσεων προς άλλες χώρες.

Στον τομέα των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, θα πραγματοποιηθεί κανονικά το 20% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας, το 25% των προαστιακών (30% κατά τις ώρες αιχμής), ενώ δεν θα κυκλοφορήσει κανένα τοπικό ή μακρινών αποστάσεων τρένο.

Η απεργία της 29ης Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση στην αγορά απασχόλησης, που θέτει τέλος στην εξαετή κοινωνική ειρήνη με την σοσιαλιστική κυβέρνηση.