Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ έγινε σήμερα ο δεύτερος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος αρνήθηκε να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) επέστρεψε αμέσως την εντολή στον κ. Πλέβνελιεφ, χωρίς να σχολιάζει καθόλου την πρόταση του πρωθυπουργού υπό παραίτηση Μπόικο Μπορίσοφ τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση και να αναλάβουν τη διοργάνωση των πρόωρων εκλογών, την οποία έκανε την περασμένη Δευτέρα, όταν επέστρεψε την εντολή στον κ. Πλέβνελιεφ.

Ο κ. Στανίσεφ επιβεβαίωσε τη θέση του κόμματος του, ότι τα περιθώρια συγκρότησης νέας κυβέρνησης στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής έχουν εξαντληθεί και ότι «η κατάσταση στη χώρα, η έντιμη στάση απέναντι στους Βούλγαρους πολίτες απαιτεί να διεξαχθούν έκτακτες κοινοβουλευτικές εκλογές», όπως είπε.

«Ο λαός πρέπει να υποδείξει ποιόν εμπιστεύεται. Θέλω να σας ενημερώσω, επίσης, ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των επικείμενων εκλογών, εγώ δεν πρόκειται να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας», πρόσθεσε αιφνιδιαστικά στις δηλώσεις του προς τον Τύπο ο κ. Στανίσεφ. Το κόμμα του οποίου είθε προηγείται, είθε υστερεί με ελάχιστα ποσοστά από το κυβερνών κόμμα ΓΕΡΜΠ στα τελευταία γκάλοπ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ ευχαρίστησε τον πρόεδρο των σοσιαλιστών για την εποικοδομητική στάση και για το πακέτο προτάσεων για άμεσα μέτρα επίλυσης της οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα, το οποίο παρέδωσε στον κρατικό ηγέτη ο κ. Στανίσεφ, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο κ. Πλέβνελιεφ επιβεβαίωσε, ότι προτίθεται να εξαντλήσει ως το τέλος τις συνταγματικές υποχρεώσεις του ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, αναθέτοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα την ερχόμενη Παρασκευή.

Αύριο, Πέμπτη, ο πρόεδρος θα εκφωνήσει διάγγελμα προς το έθνος στη Βουλή, όπου αναμένεται να ανακοινώσει πότε θα διαλυθεί η Βουλή όπως και την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Πλέβνελιεφ απέρριψε τις κατηγορίες, ότι επιβραδύνει τις πολιτικές εξελίξεις δια της αυστηρής τήρησης του γράμματος του Συντάγματος ενώ το αντιπολιτευτικό «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) επίσης έχει αναγγείλει, ότι δεν πρόκειται να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λέγοντας, ότι «σε τρεις μέρες ξεκαθάρισαν την θέση τους ήδη δύο κόμματα ενώ η κανονική συνταγματική διαδικασία διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες», όπως υπενθύμισε.

«Πριν τέσσερα χρόνια εγώ άφησα την χώρα σε σταθερή οικονομική κατάσταση. Τώρα η Βουλγαρία είναι γονατισμένη. Η μιζέρια είναι απόλυτη» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Στανίσεφ.

«Είναι τραγικό, ότι υπάρχουν άτομα, τα οποία αυτοπυρπολούνται στην απόγνωση τους», πρόσθεσε ο κ. Στανίσεφ με αφορμή της τρίτης, στη σειρά, τραγωδίας στο δήμο της πόλης Ράντνεβο στη Νότια Βουλγαρία το απόγευμα της Τρίτης, όπου άνεργος πατέρας πέντε παιδιών μετατράπηκε σε «ζωντανό πυρσό».

Το θύμα έχει πάθει βαρύτατα εγκαύματα σε 70 % του σώματος του και οι πιθανότητες να επιβιώσει είναι λίγες, ανακοίνωσαν σήμερα αρμόδιες ιατρικές πηγές.

Η απροσδόκητη άρνηση του κ. Στανίσεφ να αναλάβει πρόεδρος της νέας κυβέρνησης στην περίπτωση εκλογικής νίκης των σοσιαλιστών κατά πάσα πιθανότητα αποσκοπεί στη βελτίωση των πιθανοτήτων του ΒΣΚ στις εκλογές. Στα πρώτα σχόλια τους οι Βούλγαροι αναλυτές υπενθυμίζουν την τακτική «δαιμονοποίησης» του τρικομματικού συνασπισμού του κ. Στανίσεφ, δια της οποίας ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ επέρριπτε συστηματικά την ευθύνη στον προκάτοχο τους για όλα τα προβλήματα της χώρας. Αυτή η προπαγάνδα έχει επηρεάσει πολλούς εκλογείς, κατά τις εκτιμήσεις των παρατηρητών.

Οι οποίοι επισημαίνουν επίσης, ότι ο κ. Στανίσεφ πιθανώς θα επικαλεστεί τις ευθύνες και τα χρονοβόρα καθήκοντα του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ως αφορμή για την απόφαση του.