Σε μια σπάνια επίδειξη ομοφωνίας, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων επεξεργάστηκαν ένα κείμενο, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Reuters, το οποίο εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει «κυρώσεις» κατά αλλοδαπών νομικών προσώπων δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου που προμηθεύουν στο Ιράν αγαθά ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της οικονομίας.
Οι κυρώσεις αυτές θα είναι παρόμοιες με εκείνες που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή κατά του ιρανικού πετρελαίου.
Μπορούν να έχουν ως στόχο χώρες και εταιρείες που εξάγουν στρατηγικής σημασίας βιομηχανικά προϊόντα, όπως εξοπλισμό για ορυχεία, για το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και τους σιδηροδρόμους, βάσει μιας κατά περίπτωση εκτίμησης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Επί του παρόντος, το Ιράν είναι ελεύθερο να εισάγει αυτά τα προϊόντα από άλλες χώρες πλην ΗΠΑ.
Το κείμενο θα κατατεθεί σήμερα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ρεπουμπλικάνο Εντ Ρόις και τον Δημοκρατικό Έλιοτ Έντζελ.
Οι βουλευτές απευθύνουν επίσης έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διακόψουν την πρόσβαση του Ιράν στο ευρώ και να περιορίσουν έτσι την ικανότητά του για εισαγωγές και συναλλαγές στις παγκόσμιες αγορές.
Οι οντότητες που συνδέονται οικονομικά με Ιρανούς υπηκόους οι οποίοι κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορούν επίσης να γίνουν στόχος κυρώσεων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.
Πριν γίνει νόμος, η Βουλή και η Γερουσία θα πρέπει να ψηφίσουν επί των μέτρων αυτών, αλλά ο μη-κομματικός χαρακτήρας του κειμένου δείχνει ότι, όπως και σε προηγούμενα νομοθετήματα περί κυρώσεων, μπορεί να εγκριθεί.
Αυτή η νέα πρωτοβουλία συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας έκθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης που επιβεβαιώνει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν έχουν επηρεάσει σοβαρά την οικονομία της χώρας, λόγω της μείωσης των εξαγωγών του πετρελαίου της, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Από την ενίσχυση των κυρώσεων πριν από τρία χρόνια, «οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 18% μεταξύ 2010 και 2012, ενώ εκείνες των συγκρίσιμων χωρών αυξήθηκαν κατά 50%», σημειώνεται στην έκθεση που εκπονήθηκε από τον οργανισμό ελέγχου του Κογκρέσου που είναι αρμόδιος για την επίβλεψη των δημόσιων δαπανών (GAO).
Η ανακοίνωση του σχεδίου για τις νέες κυρώσεις από τους βουλευτές θα μπορούσε πάντως να περιπλέξει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της ομάδας 5+1 και της Τεχεράνης, οι οποίες άρχισαν χθες Τρίτη στο Καζακστάν.