Μιλώντας στη Βιέννη για τον εμφύλιο στη Συρία ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν είναι δυνατόν να «υποστηρίζεται το απάνθρωπο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ με το πρόσχημα της απουσίας ενός αδιαμφισβήτητου ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης».

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει δυστυχώς, μέχρι τώρα, λάβει τη θέση που θα μπορούσαμε να περιμένουμε», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης στη Βιέννη, στο 5ο Φόρουμ που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών και μεταξύ των λαών (UNAOC).

«Ορισμένες χώρες διερωτώνται ποιος θα αντικαταστήσει τον Άσαντ όταν αποχωρήσει από την εξουσία. Λέω πάντα ότι τα μεγάλα γεγονότα, οι μεγάλες επαναστάσεις δημιουργούν τους δικούς τους ηγέτες», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ο αγώνας της αντιπολίτευσης είναι σημαντικός και πρέπει να εκτιμηθεί. Οι προσπάθειές της προετοιμάζουν το έδαφος για μια δημοκρατική διαδικασία για το λαό της Συρίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Τουρκία θα φιλοξενήσει αυτό το Σαββατοκύριακο μια σύνοδο του σημαντικότερου σχηματισμού της συριακής αντιπολίτευσης-του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού. Για να ωθήσει τη διεθνή κοινότητα να τον υποστηρίξει πιο αποτελεσματικά ο Συνασπισμός αποφάσισε να σχηματίσει κυβέρνηση που θα διοικεί τις μεγάλες περιοχές που έχουν αποσπαστεί από τον έλεγχο της Δαμασκού, στα βόρεια και τα ανατολικά. Το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, θα διορίσει τον επικεφαλής του προσωρινού υπουργικού συμβουλίου με μυστική ψηφοφορία, την πρώτη μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θεωρεί πως οι ημέρες του καθεστώτος Άσαντ είναι μετρημένες. «Ο συριακός λαός αγωνίζεται για την ελευθερία του. Αργά ή γρήγορα το σκληρό και αυταρχικό καθεστώς του Άσαντ και των διαδόχων του, θα φύγει. Δεν θα είναι δυνατόν για αυτούς να παραμείνουν» στην εξουσία, τόνισε.

Ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι που είναι επίσης, παρών στην αυστριακή πρωτεύουσα, κατηγόρησε το συριακό καθεστώς για «γενοκτονία», καθώς η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως είπε, έχει «χάσει κάθε νομιμότητα».

Η UNAOC, που ιδρύθηκε το 2005, έχει ως στόχο να βελτιώσει την κατανόηση και τις σχέσεις μεταξύ εθνών και λαών διαφόρων πολιτισμών και θρησκειών, και να συνεισφέρει στην κάμψη των δυνάμεων που τροφοδοτούν την πόλωση και τον εξτρεμισμό.