Η ΕΕ στρέφει με ανησυχία το βλέμμα της στη μετεκλογική Ιταλία, αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες, κάνοντας λόγο για «χρονοβόρες συνομιλίες», αλλά και «απογοήτευση» για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το εκλογικό αποτέλεσμα προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, εκτιμά στο πρωτοσέλιδό της η Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι «η ΕΕ φοβάται το ενδεχόμενο χρονοβόρων συνομιλιών» υπογραμμίζοντας τη νευρική αντίδραση των χρηματαγορών. Η SZ παρατηρεί ότι «η απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τεράστια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» και διερωτάται: «Γιατί το κάνουν αυτό οι Ιταλοί στους εαυτούς τους και την Ευρώπη; Μία απάντηση είναι ότι πολλοί δεν πιστεύουν πλέον στο κράτος και στο δημόσιο συμφέρον. Οι ελπίδες τους για μεταρρυθμίσεις διαψεύστηκαν για ένα διάστημα δεκαετιών. Απογοητευμένοι από το κράτος τους, οι Ιταλοί είχαν στραφεί παλιότερα στην Ευρώπη. Κανένας άλλος λαός δεν έδειξε τόσο ενθουσιασμό για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν εκλαμβάνονται πλέον ως σανίδα σωτηρίας, αλλά ως βάρος που τους παρασύρει στο γκρεμό».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ιταλία «παρουσιάζει τώρα την εικόνα μίας χώρας χωρισμένης στα τρία: στους δεξιούς του Μπερλουσκόνι, τους αριστερούς του Μπερσάνι και τους αγανακτισμένους του Γκρίλο. Για να κυβερνηθεί η Ιταλία θα πρέπει να συνεργαστούν δύο από τους τρεις μεγάλους. Αυτό είναι δύσκολο έως αδύνατο», σημειώνει η SZ.
Για «Γκριλοκρατία» κάνει λόγο στον τίτλο του σχετικού σχολίου της η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στα υψηλά ποσοστά του Μπέπε Γκρίλο στις ιταλικές εκλογές. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι ιταλοί ψηφοφόροι έδειξαν την αποδοκιμασία τους για την πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας και μεταρρυθμίσεων του Μάριο Μόντι και επισημαίνει: «Έτσι επιβράβευσαν με πάρα πολλές ψήφους τον πρώην πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι και τον κωμικό Γκρίλο, έναν πολιτικό αναρχιστή, για την επιθετική τους προπαγάνδα ενάντια στη λιτότητα, τη Γερμανία και το ευρώ. Στην Ιταλία ήρθε η ώρα των λαϊκιστών. Η ανησυχία που επικρατεί σε άλλες χώρες για την τρίτη σε ισχύ οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και για την ίδια την ευρωζώνη, είναι δικαιολογημένη». Σύμφωνα με την FAZ, η εναλλακτική επιλογή ακούει στο όνομα «νέες εκλογές ή ένας μεγάλος συνασπισμός (σ.σ. Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι)».
Για «σεισμό στην ευρωζώνη» κάνει λόγο η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD και σχολιάζει: «Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις σημείωσαν καλύτερη επίδοση ακόμη και στην Ελλάδα. Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ταπεινώθηκε και μαζί του όλοι οι πολιτικοί στην Ευρώπη που επαινούσαν αδιάλειπτα το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα».