Μετά την Ολλανδία και τη Βρετανία, που ψήφισαν χθες, τη σκυτάλη των Ευρωεκλογών παίρνουν σήμερα οι ψηφοφόροι στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στην Ιρλανδία, οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν νέα μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η διαδικασία των ευρωεκλογών, μια από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ψηφοφορίες στον πλανήτη, συνεχίζεται και κορυφώνεται μεθαύριο Κυριακή.
Οι ευρωεκλογές σηματοδοτούν την έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανανέωσης των ηγεσιών των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών. Διεξάγονται εξάλλου σε μια φάση ενδοσκόπησης, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά κι εν μέσω της εμφάνισης νέων προκλήσεων και απειλών, εσωτερικών κι εξωτερικών, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Οι Τσέχοι μπορούν να ψηφίσουν σήμερα αλλά και αύριο Σάββατο. Στην Ιρλανδία, τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν το βράδυ.
Για τους περισσότερους αναλυτές, το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν και κατά πόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν επί δεκαετίες οι μεγάλες πολιτικές ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, θα παραλύσει σε περίπτωση υψηλών επιδόσεων ευρωσκεπτικιστικών και εθνικιστικών κομμάτων, που ως πρότινος παρέμεναν στο περιθώριο.
Το νέο ΕΚ θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στον διορισμό των μελών της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα κληθεί επίσης να επικυρώσει τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα, που θέλουν η ΕΕ να αναμορφωθεί και οι εθνικές κυβερνήσεις να ανακτήσουν εξουσίες, αναμένεται να δουν τις τάξεις τους να μεγεθύνονται, κατά τις δημοσκοπήσεις.
Ακόμη ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί αφορά τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές. Οι αριθμοί των ψηφοφόρων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές είναι συνήθως χαμηλότεροι, πράγμα που ίσως ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιρροή των ευρωσκεπτικιστών, που αποπειρώνται να προσελκύσουν την ψήφο διαμαρτυρίας.
Στην περίπτωση της Τσεχίας, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μόλις ξεπέρασε το 18% το 2014. Στην Ιρλανδία, ανήλθε σε πάνω από 52%. Η συμμετοχή των Ιρλανδών ίσως είναι υψηλότερη φέτος, καθώς ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές διεξάγεται δημοψήφισμα για τη χαλάρωση της νομοθεσίας για τα διαζύγια.
Στην Τσεχία, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μπαλαντέρ το αντισυστημικό Κόμμα των Πειρατών, που εμφανίζεται να πηγαίνει απρόσμενα καλά στις δημοσκοπήσεις.