Τα «εξαιρετικά θετικά» αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τη μεγάλη σημασία τους και για τις δύο χώρες – Ελλάδα και Σκόπια – όπως επίσης την πολιτική βούληση των δύο πλευρών για την επίλυση μίας μακρόχρονης διένεξης προς το κοινό τους συμφέρον, τονίζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, σε σημερινή, μακρά συνέντευξή του στην ομογενειακή σελίδα «Ήφαιστος» της Βιέννης.
Ο Ζόραν Ζάεφ επισημαίνει πως η συμφωνία, που έχει «ιστορική σημασία» και για τις δύο χώρες και υποστηρίζεται από διεθνείς παράγοντες, προβλέπει την καθιέρωση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, όπως επίσης και τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, στην οποία ο ίδιος αναφέρεται διεξοδικά.
«Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων και επιτρέπει στις δύο χώρες να κάνουν πλήρη χρήση των πολιτικών και οικονομικών τους δυνατοτήτων, προσφέροντας μία πραγματιστική και διαυγή μέθοδο συνέχισης όλων των δραστηριοτήτων που μας ενώνουν μέσω της εξυπηρέτησης κοινών συμφερόντων», αναφέρει.
Ο κ. Ζάεφ δηλώνει ταυτόχρονα «πεπεισμένος ότι η υποστήριξη των πολιτών των δύο χωρών για τη συμφωνία μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα και ότι στο μέλλον θα υπάρξουν καρποί, ώστε να φανεί η ιστορική αξία αυτής της αμοιβαίας λύσης, που επιτεύχθηκε κυρίως προς όφελος των πολιτών».
Επίσης θεωρεί πως «μόνο μέσω της συνεργασίας και της φιλίας θα μπορέσουν οι χώρες των Βαλκανίων να προοδεύσουν, ταχύτερα και ευκολότερα, να επιτύχουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους και, μέσω της κοινής συνεργασίας, να δημιουργήσουν καλύτερους όρους για τη ζωή των πολιτών τους».
«Γι’ αυτό, η κυβέρνηση των Σκοπίων θεωρεί ότι τα Βαλκάνια δεν χρειάζονται καινούριες διαιρέσεις. Ήρθε ο καιρός να δείξουμε στον κόσμο διαφορετικά Βαλκάνια – Βαλκάνια που αποτελούνται από χώρες που έχουν αφήσει πίσω τους τις προκαταλήψεις και τις ιστορικές παραχωρήσεις, από χώρες που επιδιώκουν την ευημερία των πολιτών τους, χώρες που επιθυμούν την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και φιλικών σχέσεων με τους γείτονές τους», επισημαίνει στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.