Υπογραφές συλλέγει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) μαζί με 6 άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών, μέλη της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών-BEUC, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας με το όνομα «PRO NUTRISCORE».
Στόχος των οργανώσεων των καταναλωτών είναι η ΕΕ να διαμορφώσει αίτημα ώστε να καταστεί υποχρεωτική η χρήση του Nutriscore ως διατροφικής επισήμανσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τι είναι το Nutriscore
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει την αναγραφή πληροφοριών στη συσκευασία των τροφίμων (ονομάζεται διατροφική επισήμανση), βάσει ορισμένων κανόνων.
Λόγω των πολλών και πολύπλοκων πληροφοριών που απαιτούνται για τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών, πολλοί έχουν προσπαθήσει να απλοποιήσουν την παρουσίαση των πληροφοριών με τη χρήση χρωμάτων.
Και τέτοιες χρωματικές διατροφικές επισημάνσεις υπάρχουν πολλές.
«Το Nutriscore είναι μια ακόμα απλουστευμένη χρωματική διατροφική επισήμανση που όμως, με μια ματιά δίνει τις πιο αξιόπιστες και ποιοτικές διατροφικές πληροφορίες» όπως σημειώνεται.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ υποστηρίζει ότι έχει αποδειχθεί «από γαλλικές και διεθνείς μελέτες, ότι είναι η πιο αποτελεσματική απλουστευμένη επισήμανση διατροφής, διευκολύνοντας έτσι την ενημέρωση και επιλογή του καταναλωτή.
Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πλέον η επίσημη διατροφική σήμανση που επέλεξαν διάφορα κράτη μέλη όπως η ίδια η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία. Όμως δεν ισχύει σε όλες τις χώρες-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ εξηγεί ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία διότι:
1. Θέλει να γίνει υποχρεωτική σε όλα τα κράτη μέλη, λόγω του ότι είναι η πιο κατανοητή χρωματική διατροφική επισήμανση.
2. Όλοι μας ενδιαφερόμαστε να τρώμε υγιεινά αλλά συχνά δεν τα καταφέρνουμε.
3. Πολλοί από μας δεν διαβάζουμε τον κατάλογο των συστατικών των τροφίμων στη συσκευασία, αφού συχνά δεν έχουμε χρόνο ούτε και καταλαβαίνουμε εντελώς τι ακριβώς σημαίνουν τα περίεργα ονόματα και κάποιοι αριθμοί που τα συνοδεύουν.
4. Υπάρχει τεράστια ποικιλία συσκευασμένων τροφίμων, ελληνικών ή εισαγόμενων, που κάνει ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα.
5. Υπάρχουν πολλά διατροφικά σήματα σε διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη σύγχυσή μας, αφού κάποια απ’ αυτά τα βλέπουμε και στα δικά μας καταστήματα.
6. Η χαμηλή διατροφική ποιότητα πάρα πολλών βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων είναι μία από τις κύριες αιτίες των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.
7. Στόχος είναι να μπορούν όλοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να καταλαβαίνουν με μια ματιά τη διατροφική αξία των τροφίμων και να επιλέγουν το καλύτερο γι’ αυτούς.
8. Να προστατευθεί η υγεία όλων μας και να αποτελέσουμε κίνητρο για τη βιομηχανία να βελτιώσει τα προϊόντα της.
Η δράση
Για να υποχρεωθεί η ΕΕ να εξετάσει το σχετικό αίτημα, πρέπει να συγκεντρωθούν συνολικά 1 εκατομμύριο υπογραφές, αλλά και συγκεκριμένος αριθμός από κάθε χώρα στο διάστημα ενός έτους. Από την Ελλάδα, πρέπει να συγκεντρωθούν 16.500 υπογραφές.
Όπως ενημερώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, «κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο, οι ενδιαφερόμενοι μεταφέρονται στον ιστότοπο της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών της ΕΕ. Για να είναι βέβαιη η επιτροπή ότι οι υπογραφές είναι έγκυρες και ο καθένας ψήφισε μόνο μια φορά απαιτούνται προσωπικά στοιχεία, τα οποία θα αποθηκευτούν στον ασφαλή διακομιστή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να τα έχουν άμεσα διαθέσιμα, ξεκινώντας τη διαδικασία υπογραφής».