Το εφετείο του Παρισιού, στο οποίο προσέφυγαν οι γονείς του τετραπληγικού σε κατάσταση φυτού Βενσάν Λαμπέρ, διέταξε το βράδυ της Δευτέρας να ξαναρχίσει η ιατρική φροντίδα προκειμένου ο ασθενής να διατηρηθεί στη ζωή, που διεκόπη χθες το πρωί, ωσότου εκφραστεί για την υπόθεσή του επιτροπή του ΟΗΕ.
Το εφετείο «διατάσσει το γαλλικό Κράτος (…) να λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να εφαρμοστούν τα προσωρινά μέτρα που ζητήθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων την 3η Μαΐου 2019», δηλαδή να μην ανασταλεί η σίτιση και η ενυδάτωση του ασθενούς, αναφέρει η απόφαση, που μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η υπόθεση έχει διχάσει βαθιά την οικογένεια του Λαμπέρ και τη γαλλική κοινωνία.
Η ΔΕΠΔΑ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ζήτησε από τη Γαλλία να αναβάλει τη διακοπή της ιατρικής φροντίδας του Λαμπέρ ωσότου εξετάσει την υπόθεσή του.
Την Παρασκευή, σε πρώτο βαθμό, δικαστήριο του Παρισιού δήλωσε αναρμόδιο ως προς το ζήτημα της εφαρμογής του αιτήματος της Επιτροπής.
Η μητέρα του ασθενούς, η Βιβιάν Λαμπέρ, η οποία εναντιώνεται στη διακοπή της ιατρικής φροντίδας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «πήγαιναν να εξοντώσουν τον Βενσάν» και χαιρέτισε μια «πολύ μεγάλη νίκη» διότι «θα του δώσουν ξανά τροφή και υγρά». Και πρόσθεσε: «για μια φορά, είμαι υπερήφανη για τη δικαιοσύνη».
Σε διαδήλωση στο Παρίσι όπου συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι που απαιτούσαν να «ζήσει» ο Λαμπέρ, οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν ένας από τους δικηγόρους των γονιών του τους ανακοίνωσε τη απόφαση, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Νικήσαμε! Ο Βενσάν πρέπει να ζήσει, ο Βενσάν θα ζήσει!», κραύγασε.
Για μια «εξαιρετική νίκη» έκανε λόγο άλλος δικηγόρος των γονιών του Λαμπέρ, προσθέτοντας ότι μέσα σε «έξι μήνες» η Επιτροπή του ΟΗΕ θα μπορέσει «να μελετήσει την υπόθεση του Βενσάν», εξηγώντας πως αν και «δεν πρόκειται παρά για μια προσωρινή απόφαση» είναι «μια απόφαση συμβολική και ισχυρή».
Μολονότι οι γαλλικές αρχές επισήμαναν πως το αίτημα να ανασταλεί η διακοπή της ιατρικής φροντίδας από τη ΔΕΠΔΑ «στερείται δεσμευτικού χαρακτήρα», το εφετείο αποφάνθηκε πως «ανεξαρτήτως του υποχρεωτικού ή δεσμευτικού χαρακτήρα του μέτρου της αναστολής που ζητήθηκε από την Επιτροπή, το γαλλικό Κράτος έχει δεσμευθεί να τηρεί αυτή τη διεθνή σύμβαση», αναφερόμενο στη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Ατόμων με Αναπηρία.
Η διαδικασία της διακοπής της ιατρικής φροντίδας προκειμένου να διατηρείται στη ζωή ο Λαμπέρ, τετραπληγικός σε κατάσταση φυτού έπειτα από τροχαίο το 2008, άρχισε χθες το πρωί.
Η οικογένεια είναι διχασμένη σε δύο στρατόπεδα: από τη μια αυτό των γονιών του, που απορρίπτει τη διακοπή της ιατρικής φροντίδας· από την άλλη εκείνο της συζύγου του Ρασέλ και του ανιψιού του Φρανσουά, που θέλουν να δοθεί τέλος στη συνέχιση αυτής που χαρακτηρίζουν μάταιη θεραπεία του Βενσάν Λαμπέρ.