Η ευρωζώνη δεν πρέπει να βιαστεί να αποφασίσει σχετικά με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, πριν διαπιστώσει κατά πόσον η επόμενη κυβέρνηση της νήσου είναι διατεθειμένη να συζητήσει διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, και εκτιμήσει τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου στις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal.
«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να θέσει στο τραπέζι τα στοιχεία και τα δεδομένα, ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε ποιες είναι οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες. Πρέπει να γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ποιες είναι οι χρηματοπιστωτικές διασυνδέσεις ή ποια επίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει στις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ο κ. Ρέσλερ.
Αναφερόμενος στην πορεία της γερμανικής οικονομίας, ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι προϋπόθεση για μία ισχυρή ανάκαμψή της, αργότερα στη διάρκεια του 2013, είναι η συνέχιση της σταθεροποίησης της κατάστασης στην ευρωζώνη.
«Δεν είναι το τέλος της κρίσης, αλλά η αρχή του τέλους της κρίσης. Αναμένουμε ισχυρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του έτους και ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2014. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να σταθεροποιείται», δήλωσε ο κ. Ρέσλερ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οφείλεται στην αβεβαιότητα για την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία οδήγησε στη συγκράτηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις. Αυτές οι επενδύσεις, συνέχισε, θα υλοποιηθούν αργότερα στη διάρκεια του έτους, αν η κρίση υποχωρήσει.
Η συνταγή «θεραπείας» του κ. Ρέσλερ για την ευρωζώνη είναι η συνέχιση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου, για να τονωθεί η ανάπτυξη. «Είμαι βέβαιος ότι είναι καλύτερα να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα από το να εξασθενήσουμε το νόμισμα», δήλωσε.
Ο Γερμανός υπουργός καλωσόρισε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς την Ε.Ε. για την έναρξη διεξοδικών διαβουλεύσεων με στόχο μία διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Ο κ. Ρέσλερ, ο οποίος θα ηγηθεί της γερμανικής διαπραγματευτικής ομάδας, τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. πρέπει να θέσουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και να εμποδίσουν τα όποια ταμπού να εκτροχιάσουν τις συζητήσεις.