Η G20 είναι αποφασισμένη να λάβει μέτρα και τις απαραίτητες συλλογικές δράσεις για να αντιμετωπίσει τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος που επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να διαφεύγουν της φορολογίας, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της συνόδου της G20 στη Μόσχα.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κύριων πλούσιων και αναδυόμενων χωρών του πλανήτη, οι οποίοι συνεδρίαζαν από χθες Παρασκευή, περιμένουν το συνολικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα το πρωί μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, που είχαν ζητήσει από τη G20 να ασχοληθεί με το πρόβλημα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους σ’ αυτή την πρωτοβουλία.
Οι υπουργοί εκφράζουν τη βούλησή τους να αφήσουν τις αγορές να ορίσουν τις τιμές συναλλάγματος, ώστε να μην χρησιμεύσουν αυτές ως εργαλείο οικονομικού πολέμου, όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να κάνει το λάθος να χρησιμοποιεί τις ισοτιμίες σαν εργαλείο οικονομικού πολέμου», τόνισε ο Τζορτζ Όσμπορν, υπουργός θησαυροφυλακίου της Μεγάλης Βρετανίας, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της G20 στη Μόσχα.
«Συμφωνούμε στο γεγονός ότι αρνούμαστε να εισέλθουμε σε οιονδήποτε νομισματικό πόλεμο. Αρνούμαστε κάθε μορφή άσκησης πίεσης επί της ΕΚΤ, αλλά θέλουμε μια προσέγγιση συνεργασίας», τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Πιέρ Μοσκοβισί.
Παράλληλα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν τη G20 να αντιμετωπίσει δραστικά τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος, ώστε να φορολογούνται καλύτερα οι πολυεθνικές.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ορισμένες πολυεθνικές χρησιμοποιούν στρατηγικές που τους επιτρέπουν να μην πληρώνουν παρά μόλις 5% επί των κερδών, ενώ πιο μικρές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν ως και το 30%.