Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διατύπωσε μία πρόταση για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές. Η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε από το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι παρουσίασε πρόταση δύο βασικών σημείων, η οποία περιλαμβάνει την αναβολή των δημοτικών εκλογών για περίπου έναν μήνα και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου, εφόσον οι συνδυασμοί του SDSM λάβουν έστω και μία ψήφο παραπάνω από τους συνδυασμούς του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, στις δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι, εφόσον η κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι αποδεχτεί την πρόταση αυτή, τότε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα επιστρέψουν στη Βουλή, από την οποία αποχώρησαν στις 24 Δεκεμβρίου, μετά τα επεισόδια στο Κοινοβούλιο.

«Εάν η πρόταση αυτή, των δύο σημείων, γίνει αποδεκτή, τότε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα επιστρέψουν στη Βουλή, επειδή, άλλωστε, είναι ο μοναδικός τρόπος να αναβληθούν οι δημοτικές εκλογές σε αυτή τη φάση, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων, επομένως είναι απαραίτητη η παρουσία μας στη Βουλή» δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η αντιπολίτευση θα απέχει από τις δημοτικές εκλογές και οι βουλευτές της θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τις 24 Μαρτίου, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Εν τω μεταξύ, η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Τεούτα Αρίφι και ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νέβζατ Μπέιτα, οι οποίοι προέρχονται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, υπέβαλαν, σήμερα, τις παραιτήσεις τους, λόγω της υποψηφιότητάς τους στις δημοτικές εκλογές.