Η σύντροφος του Τζαμάλ Κασόγκι, του δημοσιογράφου από τη Σαουδική Αραβία που δολοφονήθηκε πέρσι μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε χθες πως αδυνατεί να πιστέψει το γεγονός ότι ουδείς έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα σοβαρές συνέπειες για τον φόνο.
«Δεν μπορώ να το κατανοήσω ότι ο κόσμος ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα γι’ αυτό», τόνισε η Η Χατιτζέ Τσενγκίζ στην υποεπιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, η ίδια εκφράστηκε στα τουρκικά, με ένα διερμηνέα να αποδίδει αμέσως μετά όσα έλεγε στα αγγλικά.
«Ακόμη δεν βγαίνει νόημα. Ακόμη δεν μπορώ να το καταλάβω. Ακόμη αισθάνομαι πως θα ξυπνήσω», από τον εφιάλτη, συνέχισε, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τοποθέτηση κατά τη διάρκεια ακρόασης για την ελευθερία του Τύπου σε διεθνές επίπεδο και τους κινδύνους που συνεπάγεται για έναν δημοσιογράφο το να καταπιάνεται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Τσενγκίζ ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον Κασόγκι, κάτοικο των ΗΠΑ, αρθρογράφο της εφημερίδας The Washington Post, πριν μπει στο προξενείο τη 2α Οκτωβρίου όπου πίστευε πως θα του έδιναν τα πιστοποιητικά που χρειαζόταν για να μπορέσουν να παντρευτούν. Ωστόσο, εκείνος δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο.
Ο δημοσιογράφος, άνθρωπος με πολλές διασυνδέσεις στη βασιλική οικογένεια που όμως είχε επικρίνει κάποιες από τις αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων. Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε σάλο σε διεθνές επίπεδο.
«Ακόμη δεν ξέρω γιατί τον σκότωσαν. Ακόμη δεν ξέρουμε που είναι το πτώμα του», τόνισε στη συνέχεια η Τσενγκίζ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία. Απηύθυνε έκκληση στην Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση για να αφεθούν ελεύθεροι πολιτικοί κρατούμενοι.
Οι Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες συμπέραναν ότι η διαταγή να εκτελεστεί ο Κασόγκι προήλθε από το κορυφαίο επίπεδο. Το Ριάντ διαψεύδει πως ο πρίγκιπας ενέχεται στην υπόθεση. Η Τσενγκίζ είπε πως πήγε στην Ουάσινγκτον, ελπίζοντας να συμβάλει να υπάρξει πιο σθεναρή αντίδραση για τον θάνατο του συντρόφου της. Επισήμανε, μάλιστα, πως ο Ντόναλντ Τραμπ την κάλεσε να πάει στον Λευκό Οίκο μήνες πριν, αλλά αποφάσισε να μην πάει τότε, διότι δεν ήταν βέβαιη για το πώς θα χειριζόταν την υπόθεση.
«Νομίζω πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο πράγματα… Μπορούμε είτε να συνεχίσουμε σαν να μη συνέβη τίποτα… Ή να αναλάβουμε δράση, να αφήσουμε κατά μέρος όλα τα συμφέροντα και την πολιτική, και να δώσουμε την έμφαση στις αξίες», σημείωσε.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι. Ως τώρα, ο Τραμπ επιμένει ότι δεν πρόκειται να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στο Ριάντ, για να μη θέσει σε κίνδυνο τη στρατηγικής σημασίας σχέση με τον εταίρο-κλειδί της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή και μέγα εχθρό του Ιράν, μαύρου προβάτου για τον ρεπουμπλικάνο.
Η Τζενγκίζ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως προμαχώνα της ελευθερίας, της σκέψης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μίλησε για μια «δοκιμασία», που η Ουάσινγκτον «μπορεί και πρέπει να περάσει».