Καθησυχαστικά ήταν τα συμπεράσματα από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ύστερα από τον σάλο του διατροφικού σκανδάλου στην Ευρώπη.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την υγεία, Τόνιο Μποργκ, τόνισε ότι το σκάνδαλο δεν πρέπει να επεκταθεί στον τομέα της υγείας, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι βλάπτει τους καταναλωτές.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι κάποιος με δόλο, ή ίσως από αμέλεια, τοποθέτησε παραπλανητική ετικέτα στο προϊόν. Όλες αυτές οι χώρες από τις οποίες πέρασε αυτό το κρέας, φυσικά θεωρούνται ύποπτες. Και όταν λέω χώρες, εννοώ τις εταιρείες σε αυτές τις χώρες που επεξεργάστηκαν το προϊόν».
Ο Μπόργκ έσπευσε να διαβεβαιώσει του ευρωπαίους καταναλωτές ότι δεν υπάρχουν σημάδια ότι το κρέας αλόγου της αλυσίδας τροφίμων έθετε σε κίνδυνο την υγεία και τόνισε ότι «το σύστημα ασφαλείας τροφίμων της ΕΕ είναι ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο».
«Αν υπάρξουν σημάδια ότι το κρέας αλόγου της αλυσίδας τροφίμων θέτει σε κίνδυνο την υγεία , θα ενεργήσουμε άμεσα, αλλά θα ήταν άδικο για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να το χαρακτηρίσουμε αμέσως θέμα υγείας χωρίς να έχουμε αποδείξεις» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Eurogroup, Ράινεκε Χαμελεερς, σχολίασε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δράση άμεσα για να διαβεβαιώσει ότι εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων σε όλα τα κράτη-μέλη και ότι όποιο κρέας εισάγεται από τρίτες χώρες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις».
Και κατέληξε λέγοντας: «Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να ξέρουν τη χώρα προέλευσης των προϊόντων που αγοράζουν και ότι τα κρέατα είναι υψηλής ποιότητας. Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πρέπει να λειτουργούν υπεύθυνα για να αποδείξουν ότι σέβονται τα ζώα και την ασφάλεια των καταναλωτών».