Υπάρχουν πράγματα σε ένα βιογραφικό σημείωμα που λειτουργούν στις μέρες μας ως θανάσιμα αμαρτήματα, υπονομεύοντας ύπουλα την εύρεση εργασίας.
Το βιογραφικό βλέπετε λέει πολλά για μας, μόνο που κάποιες φορές λέει εν αγνοία μας περισσότερα απ’ όσα πρέπει.
Παρακάτω περιγράφονται 5 κοινά λάθη που γίνονται στα βιογραφικά και κουτσουρεύουν δραστικά τις πιθανότητες να περάσει ο υποψήφιος στην επόμενη φάση της συνέντευξης…
Μη βάζετε άσχετη εργασιακή εμπειρία
Μπορεί κάποτε να ήσασταν «ο βασιλιάς του δίσκου», αν δεν κάνετε ωστόσο αίτηση για σερβιτόρος, καλό είναι να μην το αναφέρετε. Άσχετη επαγγελματική εμπειρία δεν προσμετριέται από κανέναν στα θετικά.
Αυτό μας λέει η ειδική στη σύνταξη βιογραφικών Alyssa Gelbard, ιδιοκτήτρια της σχετικής εταιρίας Résumé Strategists, τονίζοντας πάντως πως υπάρχει μια εξαίρεση: η άσχετη εργασιακή εμπειρία μπορεί να έχει θέση στο βιογραφικό μόνο αν δείχνει κάποιες άλλες ικανότητες, ταλέντα ή πλευρές του χαρακτήρα που δεν συνδέονται άμεσα με τη θέση για την οποία κάνεις αίτηση.
Επιπλέον, τονίζει, μη βάζετε στο βιογραφικό σας βραχυχρόνιες θέσεις εργασίας ή δουλειές που κάνατε πριν από 15 χρόνια, γιατί έτσι θα χάσει γρήγορα το ενδιαφέρον του ο άνθρωπος που αξιολογεί το CV σας.
Μην αποκαλύπτετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα
Θρησκευτικές πεποιθήσεις, πολιτικές προτιμήσεις, οικογενειακή κατάσταση και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πληροφορίες που δεν έχουν καμία θέση σε ένα βιογραφικό σημείωμα, μας λέει η Amanda Augustine, σύμβουλος καριέρας στην TopRésumé. Μπορεί κάποτε να ήταν απαραίτητα ή επιθυμητά, σήμερα εντάσσονται όμως στα ευαίσθητα δεδομένα που είναι παράνομο ακόμα και να ζητήσει ένας εργοδότης.
Κάποιες φορές λειτουργούν εξάλλου ως αφορμές για διακρίσεις σε βάρος του υποψηφίου…
Μην περιλαμβάνετε τα χόμπι σας
Απλώς και μόνο γιατί κανείς δεν νοιάζεται! Αν οι δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου σας δεν είναι εντελώς σχετικές με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε, τότε δεν είναι παρά σπατάλη πολύτιμου χώρου και ο χειρότερος τρόπος να ροκανίσεις τον χρόνο του ανθρώπου που επιφορτίζεται με το ξεσκαρτάρισμα των βιογραφικών, εξηγεί η Catherine Jewell, συγγραφέας του βιβλίου «New Résumé, New Career».
Το βιογραφικό αφορά γεγονότα και όχι απόψεις
Μην προσπαθείτε να πουλήσετε τον εαυτό σας με υποκειμενικές κρίσεις για σας, συμβουλεύει η J.T. O’Donnell, ειδική στα εργασιακά και ιδιοκτήτρια της σχετικής ιστοσελίδας Careerealism. Χαρακτηρισμοί δηλαδή του τύπου «είμαι οργανωτικός», «επικοινωνιακός», «κοινωνικός» πρέπει να λείπουν από το βιογραφικό, καθώς είναι υποκειμενικές απόψεις από μας για μας. Και όχι αναγκαστικά αλήθεια. «Τα στελέχη το μόνο που θέλουν είναι τα γεγονότα. Θα αποφασίσουν άλλωστε αυτοί αν είσαι όλα αυτά μόνο όταν σε γνωρίσουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Μη λέτε ποτέ ψέματα
Μελέτη της CareerBuilder σε 2.000 στελέχη τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού για τα χειρότερα λάθη που γίνονται στα βιογραφικά αποκάλυψε πως οι περισσότεροι θυμούνται διαχρονικά τα τρελά ψέματα που διαβάζουν συχνά πυκνά. Όπως εκείνος ο υποψήφιος που ισχυρίστηκε πως ήταν ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρίας στην οποία ήθελε να δουλέψει! Ή τόσοι και τόσοι που δηλώνουν πως έχουν τελειώσει πανεπιστήμια που δεν υπάρχουν.
Η Rosemary Haefner, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της CareerBuilder, λέει πως αυτό είναι το απολύτως χειρότερο που μπορεί να κάνει ο υποψήφιος. Η τραγική ειρωνεία εδώ είναι πως τις περισσότερες φορές γίνεται για να «αντισταθμίσεις αυτή την έλλειψη του 10% των προσόντων που δεν έχεις και απαιτούνται από τη θέση». Επικεντρωθείτε στις ικανότητες και τα προσόντα που έχετε και μη γράφετε ανακρίβειες ή σκανδαλώδη ψέματα, τονίζει…