Το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, σχεδόν το 5% του πληθυσμού της, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που διαπιστώνει ότι τελευταία το κύμα των προσφύγων λόγω του εμφυλίου διογκώνεται, φτάνοντας σε καθημερινή βάση τα 5.000 άτομα, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

«Πρόκειται για πραγματική κρίση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι τον Ιανουάριο ο επίσημος αριθμός των προσφύγων έφτασε στις 150.000, αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, με τους περισσότερους να διαφεύγουν από την Συρία προς τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Η Αρμοστεία έχει απευθύνει έκκληση να διατεθούν ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των προσφύγων.

Η Τουρκία που έχει και αυτή δεχτεί μεγάλο κύμα προσφύγων (είναι περίπου 177.000 σε 16 στρατόπεδα και πολύ άλλοι σε συγγενείς τους) έχει διαθέσει 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις Αρχές της.

Παράλληλα, η UNICEF προειδοποίησε ότι σε όλη τη Σύρια οι ελλείψεις σε νερό είναι όλο και πιο συχνές, ενώ πολλές φορές τα αποθέματα είναι μολυσμένα, βάζοντας τη ζωή των παιδιών σε κίνδυνο.

Η έκθεση του οργανισμού επισημαίνει ότι τα δίκτυα ύδρευσης και απολύμανσης σε μεγάλα αστικά κέντρα έχουν πλέον σοβαρά προβλήματα ενώ πολλοί – μεταξύ τους και παιδιά – ζουν χωρίς να τηρούνται οι όροι βασικής υγιεινής. Ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Α γίνονται όλο και πιο συχνές, επισημαίνεται.