Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανησυχεί σοβαρά από τις πληροφορίες για την ισραηλινή επιδρομή στη Συρία, δήλωσε χθες ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτή η επιδρομή, που καταγγέλθηκε από την συριακή κυβέρνηση, προκαλεί «σοβαρές ανησυχίες», δήλωσε ο Κι-μουν, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ.
«Ο γενικός γραμματέας καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν τις εντάσεις ή την κλιμάκωσή τους στην περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν συζήτησαν χθες τη δυνατότητα αποστολής όπλων στους αντάρτες της Συρίας κατά τη σύνοδό τους, στην οποία εξετάστηκε το εμπάργκο όπλων σε βάρος της χώρας, που λήγει την 1η Μαρτίου, όπως είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
«Κανείς δεν μίλησε περί αποστολής όπλων», δήλωσε μετά τις συνομιλίες τους, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν το ζήτημα αυτό κατά την επόμενη συνοδό τους, στις 18 Φεβρουαρίου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι.
«Θα υπάρξει απόλυτη σαφήνεια σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι βάσει του εμπάργκο. Θα υπάρξει μια συζήτηση σχετικά με το τι ελέχθη σε μας από τους ανθρώπους στη Συρία…και στη συνέχεια για το πώς τα κράτη μέλη επιθυμούν να κινηθούν, αν τελικά επιθυμούν να κινηθούν–είτε να συνεχίσουν το εμπάργκο ξανά αμετάβλητο, ή να κάνουν προσθήκες σε αυτό ή οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε.
Διπλωμάτες είπαν ότι η Βρετανία πίεσε περισσότερο για αλλαγές για να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στο συριακό καθεστώς. Πάντως δεν κατέστη αμέσως σαφές ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές, ενώ υπάρχουν πολλές ανησυχίες για το πώς θα ελεγχθεί το που καταλήγουν αυτά τα όπλα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε από την πλευρά του ότι η διατήρηση της «σωστής ισορροπίας» είναι το κλειδί της υπόθεσης.