«Στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο διάσωσης από μέρους του δημοσίου», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Βιτόριο Γκρίλι, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει το κοινοβούλιο για τις εξελίξεις μετά την απάτη που αποκαλύφθηκε στο τρίτο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, και το παλαιότερο στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Γκρίλι «η σταθερότητα της MPS δεν κινδυνεύει», ενώ «δεν πρέπει να εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με την σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος» συνολικά.
Η τράπεζα Μόντε Πάσκι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά την αποκάλυψη ότι η προηγούμενη διεύθυνσή της είχε προχωρήσει στην αγορά παραγώγων χωρίς να πληροφορήσει τους μετόχους και την Τράπεζα της Ιταλίας.
Η τράπεζα είχε καταβάλει παράλληλα ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσό για την εξαγορά της τράπεζας Antonveneta, από την ισπανική Santander, που ανερχόταν σε εννέα δισ. ευρώ.
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την «δανειοδότηση» της τράπεζας με 3,9 δισεκατ. ευρώ, μέσω της αγοράς ομολογιών, ένα ποσό που η MPS καλείται να αποπληρώσει με επιτόκιο 9%.
Ο Γκρίλι διαβεβαίωσε πάντως ότι «δεν πρόκειται περί διάσωσης μιας αναξιόχρεης τράπεζας, αλλά για μια ενίσχυση του κεφαλαίου» της.
«Στην υπόθεση αυτή οι ευθύνες προσώπων πρέπει να διαχωριστούν από εκείνες του τραπεζικού οργανισμού», δήλωσε ακόμη ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «συνολικά, υπήρξε επαρκής έλεγχος στις διάφορες κινήσεις» της τράπεζας αυτής.
Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είχε πει πρόσφατα ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς δεν ευθύνεται το υπουργείο του, αλλά η ευθύνη βαρύνει την Τράπεζα της Ιταλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.
Η κεντροδεξιά ζήτησε να συσταθεί μετά τις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου εξεταστική επιτροπή, που θα ερευνήσει την υπόθεση των παραγώγων και των εξαγορών της MPS με υπέρμετρα μεγάλο τίμημα.