Από βίαια επεισόδια σημαδεύτηκαν οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογοτά, εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου Ιβάν Ντούκε.
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας για να καταγγείλουν τις πολιτικές του Ντούκε, οι οποίες, όπως τόνισαν, πλήττουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και το σύστημα εκπαίδευσης.
Ορισμένοι διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα έσκισαν τα προστατευτικά δίχτυα στον μητροπολιτικό καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας, στο πλάι της κεντρικής πλατείας Μπολίβαρ, και έγραψαν με σπρέι συνθήματα στους τοίχους. Πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, που ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο το δίκτυο Caracol, δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 35 συλλήψεις.
Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην πύλη του Εθνικού Πανεπιστημίου στην Μπογοτά.
Ο Ντούκε καταδίκασε μέσω Twitter τους «βανδαλισμούς» και διεμήνυσε ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στις πόλεις Κάλι, Μεδεγίν, Μπαρανκίγια, Καρταχένα, Ιμπάγκε, Περέιρα, Κουκουτά και άλλες.
Το Caracol υπολόγισε ότι συνολικά, σε όλη τη χώρα, διαδήλωσαν ένα εκατομμύριο Κολομβιανοί.
Τις διαδηλώσεις είχαν οργανώσει τα συνδικάτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της κυβέρνησης του Ντούκε, το οποίο συζητείται στο Κογκρέσο. Όπως καταγγέλλουν, το σχέδιο θα καταδικάσει ακόμη περισσότερους εργαζόμενους στην επισφάλεια, με βραχυχρόνιες και κακοπληρωμένες δουλειές. Καταγγέλλουν επίσης ότι στερεί πόρους από τα πανεπιστήμια.
Αυτόχθονες που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις εξάλλου στηλιτεύουν το ότι το σχέδιο υπονομεύει τα δικαιώματά τους, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεσή τους στα εδάφη τους.
Η κυβέρνηση του Ντούκε απορρίπτει τις επικρίσεις αυτές και διαβεβαιώνει ότι το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει θα μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες.
Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν ακόμη τον πρόεδρο ότι δεν τηρεί όλες τις διατάξεις της συμφωνίας ειρήνης που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση με την οργάνωση πρώην ανταρτών FARC. Η πολιτική του, επισήμαναν, θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η κυβέρνηση του Ντούκε δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους οικολόγους και ηγέτες κοινοτήτων. Πάνω από 150 εξ αυτών δολοφονήθηκαν φέτος, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Somos Defensores.
Ο Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2018 και ήδη έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κινητοποιήσεις από μαθητές, εκπαιδευτικούς και αυτόχθονες.