Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και μέλος της βασιλικής οικογένειας της χώρας Τούρκι αλ Φάιζαλ ζήτησε σήμερα να δοθούν αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα στους αντάρτες της Συρίας, ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση δυνάμεων στον αγώνα τους κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι αντάρτες έχουν καταλάβει εδάφη στα βόρεια της χώρας και ελέγχουν ορισμένα προάστια στα ανατολικά και τα νότια της πρωτεύουσας, όμως ο ισχυρός στρατός του Άσαντ έχει εμποδίσει την προέλασή τους το τελευταίο διάστημα.
«Δεν είμαι μέλος της κυβέρνησης και επομένως δεν οφείλω να μιλώ διπλωματικά. Υποθέτω ότι στέλνουμε όπλα και αν δεν στέλναμε θα ήταν τρομερό λάθος εκ μέρους μας», είπε ο πρίγκιπας αλ Φάιζαλ, που είναι αδελφός του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
«Πρέπει να εξισορροπήσουμε το παιχνίδι. Τα περισσότερα από τα όπλα των ανταρτών προέρχονται από συριακές αποθήκες που κατελήφθησαν ή από τους λιποτάκτες που τα πήραν μαζί τους. Αυτό που χρειάζονται είναι προηγμένα όπλα υψηλού επιπέδου που μπορούν να καταρρίψουν αεροπλάνα, που μπορούν να στοχεύσουν άρματα από απόσταση», πρόσθεσε, μιλώντας από το Νταβός της Ελβετίας όπου διεξάγεται το 43ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η Συρία έχει κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ότι χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους αντάρτες, κάτι που έχουν διαψεύσει όλες οι χώρες. Διπλωμάτες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ωστόσο υποστηρίζουν ότι τα όπλα φτάνουν στους αντάρτες μέσω της Τουρκίας και των αραβικών χωρών του Κόλπου.
Από την πλευρά του, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, που μετέχει επίσης στο Φόρουμ του Νταβός, ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα ώστε η χώρα του να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων.
«Οι πιο αδύναμοι από τους πρόσφυγες αγωνίζονται να επιβιώσουν (…) χρειάζεται περισσότερη διεθνής βοήθεια», είπε στην ομιλία του ο ιορδανός μονάρχης.
Σήμερα η Ιορδανία φιλοξενεί περισσότερους από 300.000 Σύρους πρόσφυγες. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες έφτασαν στον καταυλισμό του Ζαατάρι 6.400 άτομα. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στις τέσσερις γειτονικές χώρες θα διπλασιαστεί και θα φτάσει το 1,1 εκατομμύριο μέχρι τον Ιούνιο, εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις.