Περισσότεροι από 650.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από τότε που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης πριν από σχεδόν δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα στο Νταβός η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στην πόλη αυτή.
Ο πιο πρόσφατος απολογισμός, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Ιανουαρίου, έκανε λόγο για 600.000 πρόσφυγες.
«Η κατάσταση στη χώρα είναι ήδη καταστροφική και μόνον χειροτερεύει», πρόσθεσε η Έιμος, σημειώνοντας ότι «η εισροή προσφύγων στις γειτονικές χώρες προκαλεί ζητήματα στους τοπικούς πληθυσμούς, οι οποίοι διερωτώνται πόσοι ακόμη θα έρθουν».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η χώρα του οποίου φιλοξενεί ήδη 160.000 πρόσφυγες σε 16 καταυλισμούς, όπως και 67.000, οι οποίοι ζουν στις πόλεις, διαβεβαίωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία δεν «θα κλείσει ποτέ τα σύνορά της» στους Σύρους πρόσφυγες.
«Μόλις έμαθα ότι άλλοι 10.000 πρόσφυγες αναμένουν στα σύνορα» για να εισέλθουν στην Τουρκία, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ένας 17ος καταυλισμός βρίσκεται υπό κατασκευή.
«Χρειάζεται ένας μήνας για την κατασκευή ενός καταυλισμού και μόλις δύο με τρεις ημέρες για να γεμίσει», σημείωσε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για την σιωπή της διεθνούς κοινότητας για το ανθρωπιστικό ζήτημα στη Συρία. «Αυτή η σιωπή σκοτώνει τους ανθρώπους στη Συρία», σημείωσε, αναφερόμενος κυρίως στην έλλειψη μιας απόφασης για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τότε που ξέσπασε η βία Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και οι λιβανικές αρχές υπολογίζουν σε 200.000 τον αριθμό των Σύρων προσφύγων στο Λίβανο.