«Δεν είμαι ευτυχής για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών», τόνισε ο Δημ. Χριστόφιας  εκτιμώντας πως η Τουρκία «δεν είναι έτοιμη για λύση».

Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κύπριος πρόεδρος υποστήριξε πως η αλλαγή στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα έφερε έναν ηγέτη ο οποίος, σε στενή επαφή και συνεργασία με την Τουρκία, κάνει προτάσεις και εμμένει σε θέσεις οι οποίες σίγουρα δεν οδηγούν στην άρση των αδιεξόδων. «Αντίθετα, φοβάμαι πολύ ότι θα οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα», σημείωσε.

«Μακάρι η Τουρκία να ήταν έτοιμη. Ας μας δοκιμάσει η Τουρκία και τότε θα εκπλαγεί. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε λύση του Κυπριακού. Αλλά, αυτή η λύση έχει μια βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να στηριχτεί. Είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Γενικής Συνέλευσης, είναι οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, είναι η βάση την οποία έχουμε συμφωνήσει με τον προηγούμενο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Για ένα κράτος, μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, ομοσπονδιακό ασφαλώς κράτος. Το οποίο κράτος θα έχει ενωμένη οικονομία και θεσμούς που θα ενώνουν τον λαό και το κράτος. Δυστυχώς», τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «νομίζω πως απέχουμε πολύ από την επίτευξη τέτοιων στόχων. Η άρνηση διασύνδεσης των εδαφικών αναπροσαρμογών και του περιουσιακού ή πολύ περισσότερο η άρνηση για τα θέματα των εποίκων, ουσιαστικά δεν μας οδηγεί πουθενά».