Σχεδόν 6,3 εκατομμύρια Αυστριακοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν με δημοψήφισμα αν θα διατηρηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σε αυτή τη μικρή δημοκρατία των Αλπεων, κράτος με καθεστώς ουδετερότητας, ή αν θα εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας σε έναν επαγγελματικό στρατό.
Η Αυστρία είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που επιβάλλει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι βαθιά διχασμένος στο θέμα αυτό, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ) να ζητεί τον τερματισμό της εξάμηνης στρατιωτικής θητείας, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (ÖVP) θέλει να παραμείνει το ισχύον σύστημα.
Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν μεγάλη προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα, καθώς και οι δυο προσπαθούν να αποσπάσουν εκλογική δύναμη ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2013. Η δημόσια συζήτηση για την άμυνα άρχισε το 2010, όταν η Αλβανία και η Σουηδία αποφάσισαν να έχουν επαγγελματικό στρατό, μια απόφαση που υιοθέτησαν η Γερμανία και Σερβία ένα χρόνο αργότερα.
Στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Αυστρία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία έχουν υποχρεωτική στράτευση. Η Γαλλία εμπιστεύτηκε την άμυνά της σε επαγγελματικό στρατό το 1996.
Η Αυστρία έχει 55.000 στρατιώτες, αριθμός που θα μείνει σταθερός με τη μεταρρύθμιση, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας. Κάθε χρόνο 22.00 Αυστριακοί υπηρετούν την εξάμηνη θητεία τους.
Η χώρα μετέχει επί μακρόν στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Κόσοβο και Βοσνία) και στη Μέση Ανατολή (Λίβανος και Υψίπεδα του Γκολάν).
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διατήρηση της στρατιωτικής θητείας εξασφαλίζει προβάδισμα 10 μονάδων.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 18.00. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται το βράδυ.