Η Γαλλία προτίθεται να δώσει τέλος στην ιδιότυπη ομηρεία 20 εκ των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο πλοίο «Alan Kurdi», της μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye, το οποίο πλέει ανοιχτά της Μάλτας. Το Παρίσι πρόκειται να το υποδεχθεί, ώστε να επιτραπεί η αποβίβασή τους στη Βαλέτα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ.
«Μίλησα με τον ομόλογό μου της Μάλτας και του επιβεβαίωσα ότι η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, καθώς και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, θα δείξουν αλληλεγγύη για την υποδοχή των προσφύγων που βρίσκονται στο πλοίο Alan Kurdi, προκειμένου να τους επιτραπεί να αποβιβαστούν στη Βαλέτα», σημείωσε ο υπουργός σε μήνυμά του στο Twitter.
«Όπως έγινε και για τα άλλα πλοία (Lifeline, Aquarius, SeaWatch), ζήτησα από το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών και του OFPRA (Γαλλικό Γραφείο Προστασίας των Προσφύγων και Απατρίδων), να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταβούν εκεί τις προσεχείς ώρες ώστε να διευκολύνουν τη μεταφορά στη Γαλλία 20 ανθρώπων που χρήζουν προστασίας», διευκρίνισε.
Παράλληλα, στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωσε στο AFP και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η χώρα είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν».
Το πλοίο «Alan Kurdi» -που πήρε το όνομά του από τον μικρό Σύρο πρόσφυγα, που βρέθηκε νεκρός σε μια τουρκική ακτή- διέσωσε στις 3 Απριλίου 64 μετανάστες που βρίσκονταν σε αυτοσχέδιο πλεούμενο ανοιχτά της Λιβύης.
Αρχικά κατευθύνθηκε προς το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, όμως ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, εκτίμησε ότι το Βερολίνο είναι αυτό που πρέπει να αναλάβει τους μετανάστες, καθώς η ΜΚΟ που τους διέσωσε είναι γερμανική και το πλοίο έχει γερμανική σημαία.
Το «Alan Kurdi» κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τη Μάλτα και έκτοτε πλέει στα διεθνή ύδατα γύρω από το νησί. Από το καλοκαίρι του 2018 η Βαλέτα έχει δεχθεί πολλούς μετανάστες που διέσωσαν ΜΚΟ στη Μεσόγειο, όμως μόνο στο πλαίσιο συμφωνιών για τη μετεγκατάστασή τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Δύο από τις γυναίκες που επέβαιναν στο πλοίο αποβιβάσθηκαν αυτήν την εβδομάδα στη Μάλτα για λόγους υγείας. Μία από αυτές, μία 23χρονη Νιγηριανή έγκυος, απομακρύνθηκε προχθές το βράδυ έπειτα από κρίση επιληψίας.
Σύμφωνα με τη Sea-Eye, ο χρόνος πιέζει. Αν και η Μάλτα επέτρεψε την Τετάρτη τη μεταφορά νερού και τροφίμων στο πλοίο, οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτό «θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των διασωθέντων».
Η οδύσσεια αυτού του ανθρωπιστικού πλοίου αποτελεί το ένατο επεισόδιο της διπλωματικής κρίσης που ξέσπασε πέρυσι το καλοκαίρι όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, όταν ο Ματέο Σαλβίνι έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναγκάζοντας τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνεννοούνται για μια κατανομή τους κατά περίπτωση.