Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως η τελευταία που συνεχίζει την ένοπλη δράση στην Κολομβία, κήρυξε μονομερώς κατάπαυση του πυρός για την περίοδο των εορτών του Πάσχα, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες για να κλείσει οριστικά η σελίδα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Σε ανακοίνωσή του, ο ELN ανέφερε ότι θα απόσχει από στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη 14η ως την 21η Απριλίου [σ.σ. τη μεγάλη εβδομάδα των Καθολικών] και «θα ανταποδώσει [πυρά] μόνο εάν δεχθεί επίθεση».
Η οργάνωση ανταποκρίθηκε με αυτή την κίνηση στην έκκληση μιας πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν διάφορες προσωπικότητες, ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες ανεστάλησαν λίγες ημέρες πριν αναλάβει την εξουσία ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε τον Αύγουστο του 2018.
Ο Ντούκε έχει διαμηνύσει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν πρόκειται να επαναληφθούν εάν ο ELN δεν εφαρμόσει σειρά νέων όρων που έθεσε, ανάμεσά τους να σταματήσει όλες τις επιθέσεις και τις «εγκληματικές» δραστηριότητές του και να αφήσει ελεύθερους όλους τους αιχμαλώτους και ομήρους που κρατά.
Η πιθανότητα να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες ενταφιάστηκε μάλλον οριστικά τον Ιανουάριο, όταν πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στην αστυνομική σχολή στην Μπογοτά. Η επίθεση χαρακτηρίστηκε η σημαντικότερη από πλευράς ELN τα τελευταία χρόνια.
Ο ELN κατηγόρησε χθες Πέμπτη την κυβέρνηση πως «κωφεύει» στην επιθυμία πολλών Κολομβιανών να υπάρξει ειρήνη και ότι ετοιμάζεται να εξαπολύσει «τεράστια στρατιωτική και παραστρατιωτική επίθεση (…) εναντίον των μονάδων μας».
Μολαταύτα, η οργάνωση διαβεβαίωσε ότι θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή μονομερή κατάπαυση του πυρός.
Ο ELN, που κατά τις αρχές διαθέτει περίπου 1.500 μαχητές, είναι επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον πόλεμο, αφού ο προκάτοχος του Ντούκε, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, υπέγραψε το 2016 τη συμφωνία ειρήνης με την πολύ ισχυρότερη οργάνωση FARC, η οποία έκτοτε αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.
Ωστόσο, πάνω από 1.000 αποστάτες των FARC συνεχίζουν τη δράση τους στην επαρχία, ενώ επίσης συνεχίζουν να δρουν συμμορίες κακοποιών που αποτελούν διάδοχα σχήματα ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Η εμφύλια σύρραξη στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα (82%) άμαχους, ενώ έχει εκτοπίσει πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες από το 1958, κατά στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα πέρυσι το Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη.