Μια νέα δημοσκόπηση αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία ο κωμικός ηθοποιός, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι πιθανόν να αναδειχτεί ως ο μεγάλος νικητής.
Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία ερευνών Reiting και είναι η πρώτη που αφορά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, εμφανίζει τον Ζελένσκι να συγκεντρώνει το 61% των ψήφων και τον έτερο υποψήφιο, τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, το 24%.
Στον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη πριν από 11 ημέρες, ο Ζελένσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά του Ποροσένκο, με τον οποίο αναμένεται να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών στις 21 Απριλίου καθώς κανένας από τους δύο δεν συγκέντρωσε το 50%.
Αν και παρουσιαζόταν ουτσάιντερ των εκλογών, εξασφάλισε ποσοστό 30,24% των ψήφων έναντι 15,95% του δεύτερου, ενώ η πρώην πρωθυπουργός, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία προηγείτο στις δημοσκοπήσεις όταν άρχισε η προεκλογική εκστρατεία, αποκλείστηκε ήδη από τον πρώτο γύρο, καθώς έλαβε μόλις 13,40% και ήρθε στην τρίτη θέση.
Ο 41χρονος Ζελένσκι, η εμπειρία του οποίου από την εξουσία περιορίζεται στον ρόλο ενός καθηγητή ιστορίας που έγινε ξαφνικά πρόεδρος, τον οποίο ενσάρκωσε σε τηλεοπτική σειρά, προκάλεσε έκπληξη με την άνοδο που παρουσίασε στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές, με μια προεκλογική εκστρατεία που ξέφευγε τελείως από τα τετριμμένα, καθώς προτίμησε τις σκηνικές παρουσίες με την ομάδα του stand-up, αντί των συνηθισμένων συγκεντρώσεων, όπως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράζει τις απόψεις του παρά την τηλεόραση και τις εφημερίδες.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υποστηρικτές του βλέπουν σε αυτόν ένα νέο πρόσωπο στο πολιτικό τοπίο, ενώ οι επικριτές του, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρόεδρος, τον κατηγορούν ότι είναι μαριονέτα του ολιγάρχη, Ιγκόρ Κολομόισκι, εχθρού του Ποροσένκο, κάτι το οποίο ο ίδιος διαψεύδει.
Ο Ποροσένκο, ο οποίος πιστώνεται την προσέγγιση της χώρας του με τη Δύση, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης ενός διαλυμένου στρατού και την έναρξη οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κατηγορείται για απροθυμία όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, μια από τις σοβαρές ανησυχίες της εξέγερσης της Μαϊντάν, η οποία τον έφερε στην εξουσία πριν από πέντε χρόνια.
Η Ουκρανία, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων στις… πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σήμερα μια από τις φτωχότερες της γηραιάς ηπείρου. Μετά τη ρήξη της με τη Ρωσία και τη στροφή της προς τη Δύση αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της από την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ το 1991.
Η άνοδος των φιλοδυτικών στην εξουσία το 2014 ακολουθήθηκε από την προσάρτηση της Ουκρανικής Χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και μια σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική πλευρά της χώρας, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 13.000 άνθρωποι.