Έντονες συζητήσεις γίνονται στις Βρυξέλλες προκειμένου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ να συμφωνήσουν την Πέμπτη σε μια εσπευσμένη έναρξη της αποστολής της ΕΕ στο Μάλι, αλλά και για την υποστήριξη προς την αφρικανική δύναμη επέμβασης.

Η αποστολή EUTM έχει ως στόχο να αναπτύξει περίπου 500 ευρωπαίους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 200 εκπαιδευτών, για την εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και την αναδιοργάνωση του στρατού του Μάλι.

«Ο στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη γαλλική επέμβαση», δήλωσε ένας διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε για τους στόχους της έκτακτης συνόδου των υπουργών που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την Κάθριν Άστον, την ύπατη εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η ημερομηνία της συνόδου αυτής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους. Η Άστον θα μπορούσε να ζητήσει από τους υπουργούς να εγκρίνουν επίσημα την αποστολή, μία εβδομάδα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Αυτό θα επιτρέψει να αναπτυχθούν οι εκπαιδευτές από τα μέσα Φεβρουαρίου», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής της αποστολής, στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, θα μπορούσε επίσης να διοριστεί επίσημα την Πέμπτη. Αυτός ο 50χρονος Γάλλος, που έχει αναλάβει αποστολές στο Ιράκ, τη Ρουάντα και το Σεράγεβο, θα πρέπει στη συνέχεια να πάει στο Μπαμακό την Κυριακή για να οριστικοποιήσει τον προγραμματισμό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, περίπου δέκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή, ο προϋπολογισμός της οποίας αναθεωρήθηκε στα 12 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των δαπανών για το προσωπικό, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε μηνών.

Η γαλλική επέμβαση υποχρεώνει τους εμπειρογνώμονες να «προσαρμόσουν την αποστολή», η οποία υπολόγιζε αρχικά σε μια εκπαίδευση πολλών μηνών για να μπορέσει ο στρατός του Μάλι να ξεκινήσει για την ανακατάληψη του βόρειου τμήματος της χώρας το τρίτο τρίμηνο του 2013.

«Θα πρέπει τώρα να σχηματίσουν έναν στρατό που θα αναλάβει να πολεμήσει», δήλωσε ένας αξιωματούχος. Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι στρατιωτικοί που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της αποστολής EUTM «δεν έχουν καμία πρόθεση να συμμετάσχουν στις μάχες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να ψηφίσουν την Πέμπτη σχετικά με την επιμελητειακή και την οικονομική υποστήριξη της Misma, της διεθνούς δύναμης επέμβασης των 3.300 στρατιωτών που δημιουργήθηκε από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ. «Οι ανάγκες είναι διαφορετικές ανάλογα με την κάθε χώρα. Κάποιοι χρειάζονται περισσότερο μέσα μεταφοράς, κάποιοι άλλοι χρηματοδότηση», σημείωσε ένας διπλωμάτης.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης ανακοινώσει από την Παρασκευή διμερή επιμελητειακή υποστήριξη προς τη Γαλλική αποστολή Serval, για την οποία θα αναπτυχθούν σταδιακά 2.500 στρατιώτες. Τα κυριότερα αιτήματα του Παρισιού αφορούν τις αεροπορικές μεταφορές, στις οποίες ο γαλλικός στρατός παρουσιάζει έλλειμμα. Βρετανία, Δανία και Βέλγιο ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν για το λόγο αυτό αεροσκάφη τους, κυρίως μεταγωγικά αεροπλάνα C-130.