Από τις 4 Απριλίου που άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα νότια της Τρίπολης, σύμφωνα με έκθεσή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ πολλοί πολίτες είναι εγκλωβισμένοι και αποκομμένοι από τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.

«Η γρήγορα αυξανόμενη ανάπτυξη των δυνάμεων πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικό εκτοπισμό του πληθυσμού» αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται ότι οι υπηρεσίες αρωγής επί του εδάφους διαθέτουν αρκετές ιατρικές προμήθειες και συσκευασίες για την φροντίδα τραυμάτων για έως και 210.000 ανθρώπους και για την αντιμετώπιση 900 τραυματισμών για τρεις μήνες.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε σήμερα έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη και για επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Κάλεσε τους Λίβυους ηγέτες να αποφύγουν την στρατιωτική κλιμάκωση και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται στο Λουξεμβούργο.

Από την Πέμπτη, που άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη, τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά του, ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ έκανε λόγο για 19 νεκρούς από τις τις τάξεις του τις τελευταίες ημέρες.

Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του ΛΕΣ του στρατάρχη Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του 59χρονου Φάγεζ ας Σάρατζ, ο οποίος προέρχεται από πλούσια επιχειρηματική οικογένεια, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Λιβύη, χώρα όπου επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από εξεγερμένους με αεροπορική υποστήριξη κρατών-μελών του NATO, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο 75χρονος Χάφταρ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ’ εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ.