Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησε χθες Πέμπτη από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να προσαρμοστούν στις αναδυόμενες απειλές, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών παρεμβάσεων της Ρωσίας και του στρατηγικού ανταγωνισμού και των κυβερνοαπειλών της Κίνας.
Ο Πομπέο έκανε αυτή την προειδοποίηση στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον με την ευκαιρία των 70 ετών από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Πρέπει να προσαρμόσουμε τη συμμαχία μας για να αντιμετωπίσουμε τις αναδυόμενες απειλές (…) είτε πρόκειται για τη ρωσική επιθετικότητα, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, τις κυβερνοεπιθέσεις, τις απειλές στην ενεργειακή ασφάλεια, τον κινεζικό στρατηγικό ανταγωνισμό, περιλαμβανομένης της τεχνολογίας και του 5G, και πολλά άλλα θέματα», επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την υπουργική σύνοδο ο Πομπέο δήλωσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Βενεζουέλα, όπου έχουν αναπτυχθεί για να στηρίξουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, το θέμα της Βενεζουέλας αναφέρθηκε στην υπουργική σύνοδο στη διάρκεια της συζήτησης για το πώς το ΝΑΤΟ πρέπει να απαντήσει στην αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας σε περιοχές όπως η Μαύρη Θάλασσα, όπου η Μόσχα κατέλαβε τρία ουκρανικά πλοία τον Νοέμβριο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ επεσήμανε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη χώρα του για όσο διάστημα χρειάζεται, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε από τη Μόσχα να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους. Πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων για να στηρίξουν την Ουκρανία και τη Γεωργία, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ενισχυμένα στρατιωτικά γυμνάσια παρακολούθησης και «εκπαίδευση των ναυτικών δυνάμεων και της ακτοφυλακής».
Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συμφωνία Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς (INF) αποτελεί μέρος της «αποσταθεροποιητικής της συμπεριφοράς».
Η Ουάσινγκτον έχει επισημάνει ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία το καλοκαίρι αν η Μόσχα δεν σταματήσει τις φερόμενες παραβιάσεις της.
Ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η απάντηση της Συμμαχίας θα είναι «μετρημένη και συντονισμένη».
Ο Πομπέο εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις, περιλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από την Κίνα και την κινεζική τεχνολογική εταιρεία Huawei. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες με τους συμμάχους της που υιοθετούν συστήματα της Huawei, όμως βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής αγνοεί τις αμερικανικές εκκλήσεις.
Εξάλλου οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τις δαπάνες, ένα από τα βασικά αιτήματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζητεί επιμόνως την αύξηση των δαπανών για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ.
Ο Τραμπ κατηγορεί τους εταίρους του ότι εκμεταλλεύονται την Ουάσινγκτον, η οποία έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του ΝΑΤΟ. Βασικός στόχος των επικρίσεών του είναι η Γερμανία.
«Όλοι οι εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί να επενδύσουν περισσότερα στην άμυνα προκειμένου να βελτιωθεί ο καταμερισμός των δαπανών στη Συμμαχία και αναμένω όλοι οι εταίροι, περιλαμβανομένης της Γερμανίας φυσικά, να τηρήσουν την υπόσχεσή που κάναμε μαζί», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.
«Δεν κάναμε τη δέσμευση αυτή για να ικανοποιήσουμε τις ΗΠΑ. Την κάναμε διότι ζούμε σε έναν πιο απρόβλεπτο και αβέβαιο κόσμο», τόνισε.