Στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της γαλλικής αστυνομίας ανατέθηκε η εξιχνίαση της υπόθεσης με τις τρεις γυναίκες από το Κουρδιστάν που βρέθηκαν τη νύχτα νεκρές με σφαίρα στο κεφάλι, στο Κουρδικό Ινστιτούτο στο Παρίσι.
«Τρεις γυναίκες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν, χωρίς αμφιβολία εκτελέσθηκαν. Πρόκειται για ένα σοβαρό γεγονός, που δικαιολογεί την παρουσία μου εδώ. Πολλοί γνωρίζουν την πρόεδρο του κουρδικού κέντρου ενημέρωσης” Φιντάν Ντογκάν, 32 ετών , ένα από τα τρία θύματα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στον τόπο του τριπλού εγκλήματος δίνοντας διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα των γαλλικών αρχών να ρίξουν φως στην υπόθεση.
«Η σκηνή του εγκλήματος παραπέμπει σε εκτέλεση, αλλά η έρευνα θα πρέπει να διαλευκάνει τις ακριβείς συνθήκες του δράματος», είχε δηλώσει νωρίτερα αστυνομική πηγή.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία των κουρδικών οργανώσεων στη Γαλλία, τα δύο άλλα θύματα είναι η Σακίν Τσανσίζ, η οποία παρουσιάζεται ως μία εκ των ιδρυτικών μελών του PKK (Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και η νεαρή ακτιβίστρια Λεϊλά Σοϊλεμέζ.
Μόλις έγινε γνωστό το έγκλημα εκατοντάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο οίκημα που στεγάζει το κέντρο της κουρδικής κοινότητας κρατώντας σημαίες με το πρόσωπο του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν και φωνάζοντας «Δεν είναι νεκρές», «Είμαστε όλοι PKK», «Τουρκία δολοφόνος, Ολάντ συνεργός».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Λεόν Εντάρ, υπεύθυνου της ομοσπονδίας των κουρδικών οργανώσεων, οι τρεις γυναίκες βρίσκονταν μόνες στο χώρο το κουρδικού κέντρου ενημέρωσης χθες το μεσημέρι. Το απόγευμα, μέλος της κουρδικής κοινότητας θέλησε να μπει στο κτίριο, αλλά χωρίς επιτυχία διότι δεν είχε τα κλειδιά. Τελικά, τα τρία πτώματα ανακαλύφθηκαν τη νύκτα, λίγο μετά τις 02.00. Το κέντρο ενημέρωσης του Κουρδιστάν βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του 10ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας.
Δύο από τις γυναίκες είχαν δεχθεί μία σφαίρα στον αυχένα, ενώ η τρίτη έφερε τραύματα στην κοιλιακή χώρα και στο μέτωπο, σύμφωνα με πηγές της ομοσπονδίας κουρδικών οργανώσεων, η οποία κάλεσε τους Κούρδους της Ευρώπης να συγκεντρωθούν στο Παρίσι για να καταγγείλουν το έγκλημα.
Στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεΐν Τσελίκ δήλωσε ότι η υπόθεση παραπέμπει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κόλπους του PKK.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφωνίες, έριδες στους κόλπους του PKK», είπε διατυπώνοντας την υπόθεση ότι οι δολοφονίες είναι πιθανόν να συνδέονται με την πρόσφατη διαδικασία διαλόγου μεταξύ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, κατ΄εντολή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με στόχο τον αφοπλισμό των κούρδων ανταρτών.
Η γαλλική δικαιοσύνη έχει κατ΄επανάληψιν ασχοληθεί στο παρελθόν με υποθέσεις της κουρδικής κοινότητας της Γαλλίας που αφορούσαν τη χρηματοδότηση του PKK μέσω υπεξαίρεσης πόρων ή της επιβολής επαναστατικού φόρου.
Στη Γαλλία, η κουρδική κοινότητα αριθμεί 150.000 μέλη, το 90% των οποίων είναι Κούρδοι της Τουρκίας, σύμφωνα με μελέτη το 2006 της Ρουζέν Γουερντί, ειδικού του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού.