Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύρια συνιστώσα του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, πρότεινε ένα σχέδιο μετάβασης για τη Συρία το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης στις «απελευθερωμένες» περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ένα αντίγραφό του που περιήλθε σήμερα στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Συμβούλιο ζητεί από τον Συνασπισμό «να δημιουργήσει μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να λάβει εγγυήσεις ότι θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα».

Η κυβέρνηση αυτή, όπως διευκρινίζει το Συμβούλιο, θα ασκεί τα καθήκοντά της «στις απελευθερωμένες ζώνες», δηλαδή στις περιοχές τον έλεγχο των οποίων έχουν οι Σύροι εξεγερμένοι, κυρίως στην ανατολική και τη βόρεια Συρία.

Η κυβέρνηση, που θα έχει «όλες τις εκτελεστικές εξουσίες», θα πρέπει να αποτελείται από «πατριώτες και επαναστάτες που θα φροντίσουν ώστε να υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι της επανάστασης βάσει των απαιτήσεων του Συνασπισμού».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το σχέδιο προβλέπει επίσης μια συμφωνία μεταξύ των διαφορετικών ομάδων της ένοπλης αντιπολίτευσης «και των αξιωματικών του κυβερνητικού στρατού που δεν έχουν συριακό αίμα στα χέρια τους, ώστε να οργανώσουν μια εκεχειρία, την επιστροφή του στρατού στα στρατόπεδα και την ενσωμάτωση των επαναστατών στις τάξεις του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας».

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο προβλέπει «την περιθωριοποίηση του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ και των αξιωματούχων του καθεστώτος τους», την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διάλυση του κοινοβουλίου και των υπηρεσιών ασφαλείας, «με εξαίρεση την αστυνομία», καθώς και την παραίτηση των επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας και τη διάλυση της «4ης μεραρχίας του στρατού και της Δημοκρατικής Φρουράς».

Η 4ης μεραρχία του 1ου σώματος του στρατού, που είναι αρμόδια για τη Δαμασκό, διοικείται από τον συνταγματάρχη Μάχερ αλ Άσαντ, αδελφό του προέδρου, ενώ η Δημοκρατική Φρουρά θεωρείται η πραιτωριανή φρουρά του καθεστώτος.

Το σχέδιο προβλέπει τέλος τη διοργάνωση μιας εθνικής διάσκεψης ανοικτής «σε όλες τις πολιτικές και επαναστατικές δυνάμεις και όλες τις συνιστώσες της κοινωνίας χωρίς εξαιρέσεις», η οποία θα πρέπει να διαρκέσει «το περισσότερο ένα μήνα μετά την πτώση του καθεστώτος».

Η διάσκεψη θα καταγράψει τα «εγκλήματα που διέπραξε» το καθεστώς και στη συνέχεια θα συστήσει «μια επιτροπή για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση».

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα τέσσερα παιδιά της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε ένα χωριό κοντά στη Χομς από μια αεροπορική επιδρομή της συριακής αεροπορίας, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αλλού στη Συρία, το πυροβολικό του καθεστώτος βομβάρδισε τη νύχτα πολλές περιοχές κοντά στη Δαμασκό, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στα στρατιωτικά αεροδρόμια Μέναγ, Κουίρες και Νίρεμπ στην επαρχία του Χαλεπιού, τα οποία πολιορκούν εδώ και εβδομάδες οι εξεγερμένοι, στην πλειονότητά τους τζιχαντιστές, επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Στην επαρχία Ιντλίμπ ο στρατός βομβάρδισε τη Μάαρετ αλ Νούμαν, μια πόλη που βρίσκεται στην οδική αρτηρία που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι και κοντά σε μια από τις τελευταίες στρατιωτικές βάσεις του καθεστώτος στην περιοχή.