Ο διάσημος Ολλανδός αρχιτέκτονας Ρεμ Κούλχας θα είναι ο διευθυντής της 14ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της το 2014, όπως ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή.

«Οι εκθέσεις αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε έχουν αρχίσει να αποκτούν μεγάλη σημασία, και ένεκα αυτού για την επόμενη διοργάνωσή της, η Μπιενάλε αποφάσισε να προσλάβει τον Ρεμ Κούλχας, έναν από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του καιρού μας», ενημέρωσε ο πρόεδρος της Μπιενάλε Πάολο Μπαράτα.

«Έχει εστιάσει όλη του τη δραστηριότητα στην έντονη έρευνα και, μολονότι είναι μία αναγνωρισμένη διασημότητα, δέχεται επίσης να αμφισβητεί τον εαυτό του εμβαθύνοντας σε άλλες ερευνητικές δραστηριότητες», υπογραμμίζει ο ίδιος για τον Κούλχας στην ανακοίνωσή του.

Αρχιτέκτονας, θεωρητικός της Αρχιτεκτονικής και πολεοδόμος, ο Ρεμ Κούλχας, που σπούδασε στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ, σήμερα διδάσκει αρχιτεκτονική και αστικό σχεδιασμό στην Μεταπτυχιακή Σχολή Ντιζάιν του Χάρβαρντ.

Τιμημένος με Βραβείο Πρίτζκερ (το ‘Νόμπελ’ της αρχιτεκτονικής) το 2000, με Χρυσό Λέοντα για το σύνολο του έργου του στη Μπιενάλε του 2010, ο 67χρονος Κούλχας ίδρυσε το 1975 στο Λονδίνο το ΟΜΑ (Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική), του οποίου τις εργασίες συνόψισε είκοσι χρόνια αργότερα σε έναν τόμο 1200 σελίδων, με τίτλο «S,M,L,XL».

Μέσα στα ποικίλα ενδιαφέροντα του φημισμένου αρχιτέκτονα περιλαμβάνονται και η πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης, έως και η μόδα, ή η κοινωνιολογία και τεκμήριο της πολυπραγμοσύνης του αποτελεί το έργο της ομάδας σκέψης και απόψεων και της ερευνητικής μονάδας του ΑΜΟ.

Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα αρχιτεκτονικά έργα του μπορεί κανείς να απαριθμήσει τη νέα έδρα της κινεζικής τηλεόρασης (CCTV) στο Πεκίνο, την έδρα της τράπεζας Ρότσιλντ στο Λονδίνο και άλλα.

Διευθυντής της προηγούμενης 13ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2012 ήταν ο Βρετανός αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, στον οποίον η οργανωτική επιτροπή του μεγάλου αυτού γεγονότος εξέφρασε τις ευχαριστίες της.