Η δεινή οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, η οποία υποχρεώθηκε να προσφύγει για δανεισμό στον Μηχανισμό Στήριξης, επηρέασε δυσμενώς και τους προερχόμενους από την Ελλάδα, που πρώτοι πλήγηκαν από την κρίση και επένδυσαν ελπίδες για μια θέση εργασίας στο νησί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος για την Κύπρο είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στο νησί τον Νοέμβριο του 2012 ανήλθε σε 14%, σημειώνοντας ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά οδηγεί σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις, αλλά και σε κύμα απολύσεων, ενώ όλο και περισσότεροι Κύπριοι, απογοητευμένοι από την ανεργία και την κρίση αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Στο δίκτυο εύρεσης εργασίας Eures 4.917 νέοι από την Κύπρο έχουν αποστείλει βιογραφικό για αναζήτηση εργασίας σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Για τους προερχόμενους από την Ελλάδα, που αναζήτησαν εργασία στην Κύπρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία του ελληνκού προξενείου, υπολογίζονται περίπου σε 40.000, ενώ σύμφωνα με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλαδιτών Κύπρου (Ελλαδίτες – Ελλαδίτισες, που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, λόγω γάμου με Κυπρίους- Κυπρίες) ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

Το βέβαιο είναι, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Γιαννούλης, ότι «όσοι ήρθαν, έμειναν στην Κύπρο για μερικούς μήνες, δεν βρήκαν δουλειά, απογοητεύτηκαν και έφυγαν».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, τον πρώτο καιρό, όταν ακόμη η κρίση δεν είχε γίνει αισθητή στην Κύπρο, κατάφεραν να βρουν εργασία όσοι είχαν εξειδίκευση σε ορισμένους τομείς, όπως η ανώτατη εκπαίδευση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, και ο τουρισμός.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλαδιτών, 10.065 άτομα, είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και ελπίζουν σε διορισμό στη δημοτική και μέση εκπαίδευση. Όμως και εδώ η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι αδιόριστοι Κύπριοι εκπαιδευτικοί πλησιάζουν τους 30.000.
Κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες δημιούργησαν επιχειρήσεις στην Κύπρο, αλλά τα αποτελέσματα δεν φαίνονται ιδιαίτερα θετικά, αναφέρει ο κ. Γιαννούλης και προσθέτει πως το κόστος ζωής στην Κύπρο είναι υψηλό και η μετακίνηση δεν είναι εύκολη, χωρίς ιδιωτικό αυτοκίνητο.

«Η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολη και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, αφού ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Η συμβουλή μου προς τους Ελλαδίτες είναι πρώτα να βρίσκουν δουλειά και μετά να έρχονται στο νησί» τονίζει ο κ. Γιαννούλης.

«Επικρατούσε η φήμη ότι όλα στην Κύπρο είναι ρόδινα. Τώρα αυτό δεν ισχύει» λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλαδιτών Λεμεσού, Πέτρος Αλεξάκης και προσθέτει: «Έρχονταν κοντά μας Ελλαδίτες να τους βοηθήσουμε. Τους αποτρέπαμε. Πολλοί ήρθαν χωρίς εισητήριο επιστροφής, δεν είχαν ούτε που να μείνουν, ούτε που να φάνε. Ελάχιστοι μπόρεσαν να βρουν δουλειά και έτσι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, που καλύπτει και τους προερχόμενους από την Ελλάδα, είναι για τον νεοπροσλαμβανόμενο 870 ευρώ μεικτά. Έπειτα από έξι μήνες στον ίδιο εργοδότη ο μισθός ανεβαίνει στα 924 ευρώ μεικτά. «Αυτοί οι μισθοί δεν θα επηρεαστούν από το μνημόνιο» διαβεβαιώνει ο Μιχάλης Ελισαίος από τη Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ).

Στον δημόσιο τομέα ο μισθός του πρωτοεισερχόμενου με πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης ήταν έως το τέλος του 2012 3.000 ευρώ μεικτά. Η καταρχήν συμφωνία με την τρόικα προβλέπει περικοπές μισθών και συντάξεων από 6,5% έως 12,5%.