Αξιωματούχος του ΟΗΕ, αρμόδιος για τη διενέργεια έρευνας για τις παραβιάσεις του διεθνούς εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011, κρατείται από την Τρίτη στην Τυνησία, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ και οι τυνησιακές αρχές που τον κατηγορούν για κατασκοπεία.
Τυνησιακής εθνικότητας ο Μονσέφ Καρτάς, ειδικός για την ασφάλεια και μέλος του πάνελ των ειδικών της επιτροπής κυρώσεων για τη Λιβύη, συνελήφθη μόλις αφίχθη στο αεροδρόμιο της Τύνιδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.
«Είμαστε σε επαφή με τις τυνησιακές αρχές για να μάθουμε τους λόγους της σύλληψής του», διευκρίνισε ο ΟΗΕ υπογραμμίζοντας ότι ο Καρτάς ως ειδικός εντεταλμένος του ΟΗΕ επωφελείται της διπλωματικής ασυλίας.
Σύμφωνα με την τυνησιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Univers News που αποκάλυψε τους λόγους της σύλληψής του, ο Καρτάς έχει διπλή υπηκοότητα τυνησιακή και γερμανική.
Οι τυνησιακές αρχές επιβεβαίωσαν τη σύλληψή του σήμερα κάνοντας λόγο για την κράτηση δύο Τυνήσιων πολιτών, από τους οποίους ένας είναι ο Καρτάς, ως ύποπτων για κατασκοπεία υπέρ ξένων πλευρών.
«Απόρρητα έγγραφα που περιείχαν λεπτομερή ευαίσθητα δεδομένα που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια κατασχέθηκαν, όπως και τεχνικοί εξοπλισμοί απαγορευμένοι στη χώρα μας, που μπορούν να χρησιμοποιούνται για να προκαλούν παρεμβολές ή παρεμπόδιση στις επικοινωνίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Η ανακοίνωση της σύλληψης αυτής γίνεται την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται στην Τύνιδα αύριο, Σάββατο, για να μετάσχει στην αραβική σύνοδο κορυφής την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Τυνησίας.
Η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κάλεσε την Τύνιδα να «δώσει αμέσως εξηγήσεις γι αυτή τη συγκλονιστική σύλληψη του Καρτάς» και να «τού επιτρέψει να έχει πρόσβαση σε έναν δικηγόρο», υπενθυμίζοντας ότι η Τυνησία έχει «την υποχρέωση να συνεργάζεται με τις έρευνες της επιτροπής» των ειδικών του ΟΗΕ.
Σε έκθεση που συνυπογράφεται από τον Καρτάς, η ομάδα των ειδικών είχε υπογραμμίσει το 2017 ότι «όπλα και πολεμοφόδια συνεχίζουν να παραδίδονται σε διάφορoυς εμπόλεμους (στη Λιβύη) με την εμπλοκή κρατών μελών του ΟΗΕ.
Μετά την πτώση του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος, με πλήθος ενόπλων οργανώσεων και αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων να αναπτύσσουν δράση.