Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι αποφυλακίστηκαν προσωρινά οι τρεις από τις ένδεκα αγωνίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχαν συλληφθεί πριν από σχεδόν έναν χρόνο, εν μέσω μιας εκστρατείας καταστολής στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.
Οι ένδεκα γυναίκες δικάζονται από τη 13η Μαρτίου σε δικαστήριο του Ριάντ. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ και ΜΚΟ, διώκονται μεταξύ άλλων διότι είχαν έλθει «σε επαφή με οργανισμούς, ξένα μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές» του εξωτερικού.
Διώκονται επίσης διότι αγωνίζονταν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων το τέλος του συστήματος της κηδεμονίας στη Σαουδική Αραβία, που υποχρεώνει τις γυναίκες στο βασίλειο να ζητούν την άδεια του πατέρα, του συζύγου ή άλλου άρρενα «κηδεμόνα» τους για κάθε είδους δραστηριότητες.
Η μπλόγκερ Ιμάν αλ Ναφτζάν, η συνταξιούχος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Βασιλιάς Σαούντ του Ριάντ Αζίζα αλ Γιούσεφ και η πανεπιστημιακός Ρουκάγια Μουχάρεμπ αποφυλακίστηκαν χθες Πέμπτη, την επομένη της δεύτερης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο συγγενής μιας από τις αγωνίστριες.
«Το ποινικό δικαστήριο του Ριάντ ανακοίνωσε την προσωρινή αποφυλάκιση τριών κρατουμένων γυναικών», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, χωρίς να τις κατονομάσει.
«Το δικαστήριο θα συνεχίσει να εξετάζει τις υποθέσεις τους και θα παρίστανται στις ακροαματικές διαδικασίες (…) ωσότου εκδοθεί η ετυμηγορία», πρόσθεσε το πρακτορείο.
Οι τρεις αγωνίστριες θα είναι παρούσες στο δικαστήριο την προσεχή Τετάρτη, όταν επαναληφθεί η ακροαματική διαδικασία, διαβεβαίωσε συγγενής της μιας εξ αυτών.
Η ALQST, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο, επιβεβαίωσε μέσω Twitter τα ονόματα των τριών γυναικών και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες οκτώ ακτιβίστριες που δικάζονται αναμένεται να αποφυλακιστούν μεθαύριο Κυριακή.
Για τη Λιν Μααλούφ, διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, «αυτές οι γυναίκες δεν έπρεπε ποτέ να έχουν φυλακιστεί και η απελευθέρωσή τους ασφαλώς δεν έπρεπε να είναι προσωρινή».
«Παρέμειναν έγκλειστες, χωρισμένες από τους αγαπημένους τους, υπέστησαν βασανιστήρια και απειλές, διότι διεκδίκησαν με ειρηνικό τρόπο δικαιώματα για τις γυναίκες και διότι εξέφρασαν τις απόψεις τους», στηλίτευσε η Μααλούφ.
Στην ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης, ορισμένες από τις κρατούμενες αδυνατούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους –αφηγήθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο άνθρωποι που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση– καθώς κατήγγειλαν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, ηλεκτροσόκ, μαστιγώσεις.
Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οι γυναίκες αυτές βασανίστηκαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Πάνω από δέκα άνδρες και γυναίκες που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία συνελήφθησαν τον Μάιο του 2018, περίπου έναν μήνα πριν αρθεί η απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν στο βασίλειο, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε ιστορική.
Τα περισσότερα από τα πρόσωπα αυτά, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή ζητούν την κατάργηση του συστήματος της κηδεμονίας των γυναικών, κατηγορούνται πως έπληξαν τα εθνικά συμφέροντα, ή προσέφεραν βοήθεια σε «εχθρούς του κράτους».
Η δίκη, η οποία παρακολουθείται στενά από πολλές πλευρές, εντείνει τις επικρίσεις σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ήδη η εικόνα της έχει αμαυρωθεί από το περασμένο φθινόπωρο εξαιτίας της υπόθεσης του Τζαμάλ Κασόγκι, του δημοσιογράφου και επικριτή ορισμένων αποφάσεων του παλατιού που δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα εκτελεστών που έστειλε το Ριάντ.