Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν χθες τη σημασία που θα έχει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο διορισμός στη θέση του υπουργού Αμύνης του ρεπουμπλικανού πρώην Γερουσιαστή Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος στο παρελθόν είχε υιοθετήσει θέσεις που θεωρήθηκαν εχθρικές προς το εβραϊκό κράτος.
«Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν επέλεξε τον Χέιγκελ ένεκα των απόψεών του για το Ισραήλ και ο πρόεδρος δεν πρόκειται να ασκήσει την πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ βάσει των θέσεων του Τσακ Χέιγκελ», εκτίμησε αναλυτής μιλώντας στο δεύτερο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης.
Ο πρόεδρος «θα παραμείνει ο ανώτατος διοικητής του στρατεύματος και επικεφαλής της εξωτερικός πολιτικής», πρόσθεσε η ίδια πηγή, εκτιμώντας πως η ύψους άνω των τριών δισεκ. δολαρίων στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ δεν πρόκειται να επηρεασθεί.
Στο τηλεοπτικό δίκτυο «το 10» υπογραμμίσθηκε πως ο Τσακ Χέιγκελ διορίσθηκε πάνω απ’ όλα για να προωθήσει τις περικοπές στον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό. Ο ίδιος αναλυτής δεν παρέλειψε πάντως να υπενθυμίσει τις κάκιστες σχέσεις που διατηρεί ο Χέιγκελ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένγιαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας πως ο πρώην Γερουσιαστής «ναι μεν δεν είναι εχθρός του Ισραήλ, είναι όμως εχθρός του Νετανιάχου».
Προς απάντηση των κατηγοριών που του προσάπτονται, ο Χέιγκελ από την πλευρά του διαβεβαιώνει το Ισραήλ για την «πλήρη υποστήριξή του».
Προτού αναλάβει όμως τα καθήκοντά του, το κύριο άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Ίσραελ Χαγιόμ χαρακτηρίζει «προβληματική» την επιλογή του: «Ο Χέιγκελ πιστεύει πως η ισραηλο-παλαιστινιακή σύρραξη αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή. Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει κόσμος στο Πεντάγωνο που θα του υπενθυμίζει από καιρού εις καιρόν την ύπαρξη του Ιράν».
Αντίθετα, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Χααρέτζ υπενθυμίζει πως σε ένα βιβλίο του, που εκδόθηκε το 2008, ο Τσακ Χέιγκελ δηλώνει διαρρήδην πως «η εβραϊκή ταυτότητα του Ισραήλ δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και πως «οι δεσμοί με το Ισραήλ βρίσκονται στον πυρήνα της αμερικανικής προσέγγισης στη Μέση Ανατολή».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως τις θέσεις του πρώην Γερουσιαστή για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους «συμμερίζεται και ένας σημαντικός αριθμός Ισραηλινών που τοποθετούνται στο κεντροαριστερό στρατόπεδο της πολιτικής κονίστρας».
Ο διορισμός του Χέιγκελ θα πρέπει να κυρωθεί από τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί του Ομπάμα δεν διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να υπερπηδήσει την παρελκυστική πολιτική των Ρεπουμπλικανών, πολλοί εκ των οποίων στηλιτεύουν τον πρώην Γερουσιαστή για τις θέσεις του για το Ισραήλ και για την αντίθεσή του στις κυρώσεις κατά του Ιράν.