Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος πανεπιστημιακών ανταλλαγών Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων.
Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία 527 ψήφων (30 ψήφοι κατά), οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ μέτρων «που αποσκοπούν στην άρση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών εμποδίων» στα προγράμματα προσωρινών σπουδών σε μια ξένη χώρα.
Ο τριπλασιασμός των κεφαλαίων του προγράμματος Erasmus+, που ανερχόταν στα 15 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, αναμένεται «να επιτρέψει σε έναν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων να συμμετάσχουν, προσαρμόζοντας τις υποτροφίες στις ανάγκες των συμμετεχόντων», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον Μάιο τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος αυτού ώστε να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ για όλη την προαναφερόμενη περίοδο. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει τώρα να εξεύρουν μια συμφωνία μεταξύ τους για αυτό το σκέλος του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την πλευρά τους «αυξημένη υποστήριξη στην κινητικότητα, την προσαρμογή των μηνιαίων υποτροφιών και μια τακτική αναθεώρηση του κόστους ζωής και διαβίωσης».
«Άλλα ειδικά μέτρα υποστήριξης μπορεί να περιλαμβάνουν τη γλωσσική εκπαίδευση, τη διοικητική υποστήριξη ή τη δυνατότητα διαδικτυακής εκμάθησης», συνεχίζει το Ευρωκοινοβούλιο.
Οι βοηθοί για τη φροντίδα των παιδιών, οι εκπαιδευτικοί για μικρά παιδιά, οι αθλητές και οι προπονητές θα μπορούν επίσης στο εξής να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο.
«Το Erasmus+ δεν επιτρέπει μόνο να σπουδάσει κάποιος και να εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, αλλά βοηθά και στο να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα και να αυξηθούν οι ευκαιρίες σε όρους απασχόλησης», εκτίμησε ο εισηγητής του κειμένου, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής (ΕΛΚ, δεξιά).
Δημοφιλές πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Erasmus+ ψηφίζεται κάθε επτά χρόνια. Μόνο για τη Γαλλία, ο προϋπολογισμός του Erasmus+ ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.