«Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται από απόλυτη συνέπεια με τις κύριες προγραμματικές μας θέσεις». Με τα λόγια αυτά ο Ρομπέρτο Μαρόνι σχολίασε την συνεργασία του κινήματός του, Λέγκα του Βορρά, με κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι προκρίνει ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.
Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι «δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός», ενώ «θα εξηγήσουμε στην εκλογική μας βάση όλες τις λεπτομέρειες της συνεργασίας αυτής», τόνισε ο Μαρόνι.
Όπως εκτιμούν σχολιαστές, ο κύριος στόχος της εκλογικής συμφωνίας Μαρόνι-Μπερλουσκόνι είναι να κλείσουν τον δρόμο στην κεντροαριστερά.
Βάσει του εκλογικού νόμου, αν η συντηρητική συμμαχία υπερισχύσει στις τρεις μεγαλύτερες βόρειες περιφέρειες της χώρας (Λομβαρδία, Βένετο και Πεδεμόντιο), η «συμμαχία των προοδευτικών», μπορεί να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Γερουσία, ακόμα και αν μετά τις εκλογές συνεργαστεί με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο του Μάριο Μόντι.
Μένουν να εξακριβωθούν, όμως, πολλές παράμετροι και πρώτα απ’ όλα κατά πόσο οι ψηφοφόροι της Λέγκα θα πεισθούν να εγκρίνουν την νέα αυτή συμπόρευση με το PdL.
Πολλοί υποστηρικτές του κόμματος του Μαρόνι θεωρούν ότι η μπερλουσκονική παράταξη «διέφθειρε ηθικά» την παράταξη. Ήδη υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις από οπαδούς της Λέγκας μέσω twitter.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, από την εισαγγελία της Ρώμης διεξάγεται πλέον νέα έρευνα για νέες υπεξαιρέσεις από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Λέγκας. Κάτι που διέψευσε με έμφαση ο Μαρόνι.
Η υποψηφιότητα του Τρεμόντι για την πρωθυπουργία την οποία προωθεί ο επικεφαλής της Λέγκας μπορεί να δημιουργήσει ουκ ολίγες τριβές με το κόμμα του πρώην μεγιστάνα πρωθυπουργού.
Ο Τρεμόντι, ως υπουργός Οικονομικών μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 ήρθε επανειλημμένα σε ευθεία σύγκρουση με τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος ζητούσε να εγκριθούν άμεσα σημαντικές κοινωνικές παροχές.
Παράλληλα, το «βήμα πίσω» του Μπερλουσκόνι – ο οποίος εγκαταλείπει για πολλοστή φορά την προσπάθεια επιστροφής στην πρωθυπουργία – μπορεί να ανοίξει και πάλι τις ορέξεις πολλών εσωκομματικών στελεχών του που θεωρούν ότι έχει έλθει η ώρα για μια ουσιαστική ανανέωση, ώστε να αναλάβει τα σκήπτρα μια ομάδα νεώτερων πολιτικών.
Η κεντροαριστερά του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις παραμένει το φαβορί, μετά την συμφωνία Μπερλουσκόνι – Μαρόνι είναι πιθανό να εντείνει τις επαφές για μετεκλογική συνεργασία με τις κεντρώες δυνάμεις που υιοθέτησαν το «πολιτικό μανιφέστο Μόντι».
Υπάρχουν όμως και σε αυτή την περίπτωση πολλά εμπόδια. Πέραν του ποιος θα υπερίσχυε μεταξύ των Μόντι και Μπερσάνι στην κούρσα για την πρωθυπουργία, το θέμα αφορά και τις διαμορφωμένες μέχρι τώρα εκλογικές συμμαχίες.
Ο μετριοπαθής τεχνοκράτης – πλέον υπηρεσιακός – πρωθυπουργός, ζητεί από τους Δημοκρατικούς του Μπερσάνι (PD) να το ξανασκεφτούν και να μην συμπορευτούν με το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, του περιφερειάρχη Νίκι Βέντολα, το οποίο χαρακτηρίζει «ακραίο».
Ο επικεφαλής του PD και επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας απαντά ότι «κάτι τέτοιο αποκλείεται». Ωστόσο μια νέα δήλωση του Βέντολα είναι πιθανό να προκαλέσει και νέες επιθέσεις από τον Μόντι.
«Οι μεγιστάνες, οι σούπερ – πλούσιοι, όπως ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ας πάνε στην κόλαση. Όσους φόρους και αν πληρώσουν, το βιοτικό τους επίπεδο δεν θίγεται», τόνισε ο Νίκι Βέντολα, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «κομμουνιστής και χριστιανός».