Αντικατάσταση και μείωση του φόρου της τάξεως του 75% στα εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ σκέφτεται η κυβέρνηση Ολάντ, σύμφωνα με το CNN.

Ο φόρος που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τρανταχτά ονόματα της Γαλλίας και που εν τέλει κρίθηκε αντισυνταγματικός ενδέχεται τώρα να μειωθεί από ένα χαμηλότερο φόρο με ορίζοντα πενταετίας και όχι διετίας όπως ήταν η πρόβλεψη για το φόρο των πλουσίων.

Από την ανακοίνωση του φόρου του 75%, ο κύριος Louis Vuitton, αλλά και ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ ήταν από τους πρώτους που δήλωσαν ότι απαρνιόνται τη γαλλική τους υπηκοότητα καταγγέλλοντας τη σοσιαλιστή κυβέρνηση Ολάντ ότι «πολεμάει την επιχειρηματικότητα και την επιτυχία».

Η κυβέρνηση προχώρησε τελικά με την εισαγωγή του φόρου που όμως κρίθηκε αντισυνταγματικός. Παρά όμως τις δεσμεύσεις για νέα εισαγωγή του, ο υπουργός Προϋπολογισμού άφησε σε συνέντευξή του να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ξαναμπεί ο φόρος με χαμηλότερο ποσοστό και αντί να διατηρηθεί για δύο χρόνια, να επιβληθεί για μία πενταετία, για το σύνολο δηλαδή της θητείας του Ολάντ στην προεδρία.

Ο κ. Καουζάκ δεν παρέλειψε πάντως να επιτεθεί και στον Ντεπαρντιέ, λέγοντας ότι «είναι γελοίο για φορολογικούς λόγους, να αυτοεξορίζεται».