Όλοι περιμένουν πως οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα βγάζουν πολλά, πόσο πολλά όμως;

Όπως υπολόγισε προσφάτως η «Wall Street Journal», ο μέσος μισθός των 132 κορυφαίων CEOs των εταιριών του δείκτη S&P 500 κυμαίνεται πλέον στο 1 εκατ. δολάρια!

Η εφημερίδα εκτίμησε πως οι μισθολογικές απολαβές τους αυξήθηκαν κατά πολύ το 2018 και κυμαίνονται πλέον στα 12,4 εκατ. δολάρια ετησίως. Εκεί που το 2017 το αντίστοιχο νούμερο αποκρυσταλλωνόταν δηλαδή στα 11,7 εκατομμύρια.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Economic Policy Institute πήγε μάλιστα το πράγμα ακόμα πιο μακριά, βρίσκοντας πως ο μέσος γενικός διευθυντής εταιρίας του δείκτη S&P 500 αμείβεται κατά 312 φορές περισσότερο από τον μέσο υπάλληλό του (ανάλυση του 2017)!

Ανεξάρτητη μελέτη της μη κυβερνητικής As You Sow, που επικεντρώνεται στην εταιρική διαφάνεια προς όφελος της αγοράς, βρήκε πως το 2019 υπάρχουν και αρκετοί γενικοί διευθυντές που αμείβονται πολύ περισσότερο από όσο θα δικαιολογούσαν τα οικονομικά μεγέθη των εταιριών τους.

Νικητής στέφθηκε εδώ ο γενικός της Fleetcor Technologies, Ronald F. Clarke, ο οποίος καθάρισε 52,64 εκατ. δολάρια το 2017 σε μια επιχείρηση που δεν είχε να επιδείξει αντίστοιχα νούμερα. Ο Clarke, διατείνεται πάντα η As You Sow, αμείφθηκε κατά 263% περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, καθώς ο οργανισμός υπολόγισε τις αποδοχές που όφειλε να πάρει σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες της Fleetcor στα 14,48 εκατ. δολάρια.

Στην ένατη θέση της λίστας με τους υπερβολικά καλοπληρωμένους γενικούς, η As You Sow τοποθέτησε τη Margaret Georgiadis, γενική διευθύντρια της Mattel το 2017, που πήρε 31,27 εκατ. δολάρια εκείνη τη χρονιά, με μέσες αποδοχές των υπαλλήλων της στα 6.271 δολάρια. Ο λόγος του δικού της μισθού σε σχέση με τον μέσο μισθό των υπαλλήλων της κυμαινόταν στα 4.987:1…