Η προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Πεκίνο και άλλους σημαντικούς διεθνείς εταίρους, είναι οι βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Βελιγραδίου για το 2013, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, Ιβάν Μρκιτς.
«Οι Βρυξέλλες παραμένουν προτεραιότητά μας- αυτό είναι γνωστό- αλλά έχουμε επίσης εξαιρετικές σχέσεις με τη Μόσχα και τους τελευταίους μήνες έχουν βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις μας με την Ουάσιγκτον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, οι εταίροι της χώρας του από την Ε.Ε. και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δει ότι το Βελιγράδι είναι σοβαρό και αποτελεσματικό στις κινήσεις του σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία.
Ο κ. Μρκιτς απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις για το αν θα δοθεί στη Σερβία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής Προεδρίας στην Ε.Ε., το τρέχον εξάμηνο. Ανέφερε, ωστόσο, ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφήνουν χώρο για αισιοδοξία.
«Επί της ουσίας δεν έχω διαβάσει καλύτερες συστάσεις και προτάσεις, μέχρι στιγμής, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Νωρίτερα, είχαν συνεχώς μία εκβιαστική προσέγγιση, κάτι που δεν συνέβη αυτή τη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μρκιτς.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, ο κ. Μρκιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του θα έχει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με το νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε «ουσιαστικές και χρήσιμες» τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τη Χίλαρι Κλίντον στο Βελιγράδι.
Τονίζοντας ότι, παράλληλα με την ένταξη στην Ε.Ε., το βασικό εθνικό ζήτημα για τη Σερβία είναι η επίλυση της διαφοράς με την Πρίστινα, ο κ. Μρκιτς εμφανίστηκε επίσης, βέβαιος, ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το γεγονός ότι το ζήτημα της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με «ειδικό τρόπο».
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα επιδείξει περισσότερη κατανόηση για τις σερβικές θέσεις, τις οποίες και χαρακτήρισε λογικές, προς το συμφέρον των Αλβανών του Κοσόβου και στο πλαίσιο της σερβικής δέσμευσης για συνέχιση των συνομιλιών με την Πρίστινα.