Τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον σαράντα εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, εκφράζουν μουσουλμάνοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες σε όλη την Ασία.
Η οργή δυναμώνει λόγω του χρόνου που επελέγη για τα χτυπήματα, που ήταν η ώρα της προσευχής της Παρασκευής, αλλά και λόγω της απευθείας μετάδοσης της επίθεσης μέσω Facebook, με εικόνες που θυμίζουν φρικαλέο βιντεοπαιχνίδι.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «έντονα» την επίθεση «που διαπράχθηκε εναντίον μουσουλμάνων που προσεύχονταν στη Νέα Ζηλανδία». Ο Ερντογάν ευχήθηκε ο Θεός να δείξει έλεος για τα θύματα και οι τραυματίες να αναρρώσουν γρήγορα. «Εκ μέρους της χώρας μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μας στον Ισλαμικό Κόσμο και τον λαό της Νέας Ζηλανδίας, που βρέθηκαν στο στόχαστρο αυτής της θλιβερής πράξης. Είναι το τελευταίο παράδειγμα του διογκούμενου ρατσισμού και της Ισλαμοφοβίας» τόνισε. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν καταδίκασε τη «ρατσιστική και φασιστική επίθεση». «Αυτή η επίθεση δείχνει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η εχθρότητα και η επιθετικότητα απέναντι στους μουσουλμάνους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Καλίν. «Έχουμε δει πολλές φορές ο ισλαμοφοβικός λόγος εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων να μετατρέπεται σε μια διεστραμμένη και δολοφονική ιδεολογία. Ο κόσμος πρέπει να υψώσει τη φωνή του ενάντια σε αυτό τον λόγο και πρέπει να πει “τέλος” στην ισλαμοφοβική, φασιστική τρομοκρατία» τόνισε.
«Η Ινδονησία καταδικάζει έντονα το μακελειό, κυρίως σε έναν χώρο λατρείας στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι σε ανακοίνωσή της. Ο πρεσβευτής της Ινδονησίας στη Νέα Ζηλανδία, ο Ταντόουι Γιαχία, δήλωσε στο Reuters ότι διεξάγονται έρευνες για να εξακριβωθεί αν πολίτες της χώρας του ήταν παρόντες στα τεμένη την ώρα του μακελειού.
Στη Μαλαισία ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού Άνουαρ Ιμπραχίμ δήλωσε ότι ένας Μαλαισιανός τραυματίστηκε στην επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «μια μαύρη τραγωδία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η παγκόσμια ειρήνη». «Έχω λυπηθεί βαθιά από αυτή την απολίτιστη ενέργεια, που αντίκειται στις ανθρωπιστικές αξίες και η οποία κόστισε τη ζωή πολιτών» τόνισε σε ανακοίνωσή του. «Εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και τον λαό της Νέας Ζηλανδίας», πρόσθεσε.
Ο Καμάλ Φαρούκι, ιδρυτής της ΜΚΟ λόγιων All India Muslim Personal Board, στην Ινδία, δήλωσε ότι η επίθεση είναι «απολύτως καταδικαστέα». «Ένας αντιμουσουλμανικός ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο» τόνισε. «Άνθρωποι όλων των θρησκειών θα πρέπει να ανησυχούν πολύ».
Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι Ουαχιντουλάχ Ουαΐσι, έγραψε στο Twitter ότι τρεις Αφγανοί έχουν τραυματιστεί στην επίθεση. «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του αφγανικής καταγωγής ανθρώπου που σκοτώθηκε σε αυτό το φρικτό συμβάν» πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν Μοχαμάντ Φάισαλ καταδίκασε την επίθεση χρησιμοποιώντας το hashtag #pakistanagainstterror (το Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας).